Đukić: SNS najvjerojatnije neće glasovati za zakon o manjinama

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić izjavio je danas da SNS teško može dati svoj glas za predloženi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Iako je konsenzus oko predloženog zakona već postignut, i vjerojatno se ništa bitnije neće dogoditi, pričekat ću sutrašnju saborsku raspravu i potom odlučiti kako ću u petak glasovati, rekao je Đukić na današnjoj konferenciji za novinare.

Novinarima je odgovorio da njegov uvjet za podršku zakonu nije uvođenje nefiksne kvote za predstavnike manjina u Saboru iako se za to zauzima. Dodao je da ne zna još sadržaj amandmana, a na pitanje novinara, bi li za zakon glasovao kada bi se prihvatilo svih 43 amandmana odgovorio je potvrdno.

Naveo je da u predloženom zakonu nema niti jednog članka po kojem bi etnička zajednica imala pravo na kulturnu autonomiju. ´Ali imamo pravo na manjinsku samoupravu koja nema teoretske šanse da zaživi´, ustvrdio je.

Smatra da bi za ostvarivanje manjinskih prava dovoljno bilo primjenjivati hrvatski Ustav koji ima daleko bolja rješenja od predloženog ustavnog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Ustav je fenomenalan i svi građani bi se trebali boriti da se on poštuje i provodi u svim segmentima, rekao je, upitavši što će manjinama ´ostale plemenske zaštite´.

Govorio je i o suđenju Slobodanu Miloševiću, navodeći da je svjedok optužbe Milan Babić suodgovoran za zločine u Kninu, i da u 90 posto svojih iskaza laže.

Babićevo svjedočenje ide u prilog Miloševiću, zaključio je Đukić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara