Đuro Brodarac savjetnik Ive Sanader, Lederer nova intendantica zagrebačkog HNK

ĐURO BRODARAC premijerov je savjetnik za razminiranje, odlučila je danas hrvatska Vlada.

O Brodarčevu imenovanju Vlada je odlučila na zatvorenom dijelu sjednice, a novinari pritom nisu dobili nikakvo objašnjenje.

Novom intendanticom zagrebačkog HNK-a imenovala je Anu Lederer, a dužnosti je razriješila vršiteljicu dužnosti intendanta Jasnu Jakovljević.

Lederer je imenovana temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Pomoćnikom ministra kulture Vlada je imenovala Jasena Mesića, a na njegov zahtjev dužnosti pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa razriješila je Hrvoja Zorca.

Vlada dala još tri mjeseca za zahtjeve za stambeno zbrinjavanje

Za tri mjeseca, odnosno do konca rujna, Vlada je danas produžila rok u kojemu povratnici koji su prije rata živjeli u društvenim stanovima mogu podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje.

Rok za podnošenje zahtjeva ističe danas, pa ga je Vlada odlučila produžiti do 30. rujna ove godine.

Od početka 2004. do konca svibnja ove godine zaprimljeno je 2420 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje izvan područja posebne državne skrbi i to 1040 za najam stana i 1380 za kupnju.

O produženju roka Vlada je odlučila na zatvorenoj sjednici.

Lani potrošeno oko 3,9 milijardi kuna za provedbu Zakona o braniteljima

Za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, država je lani potrošila oko 3,9 milijardi kuna, navodi se u Izvješću o provedbi Zakona koje je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

U potpunosti su izvršene sve odredbe Zakona, izvijestila je ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor.

Podsjetila je na neke od lanjskih mjera - zaposleno je oko 2500 branitelja, odnosno broj nezaposlenih smanjen je za sedam posto.

Reprogramirani su HBOR-ovi krediti za branitelje, za trećinu su im smanjene cijene stanova na područjima posebne skrbi i manjim gradovima, donijeto niz psiho-socijalnih mjera.

U Izvješću se navodi da je lani umrlo 220 ratnih vojnih invalida, da ih se 12 ubilo.

Posebno je, kaže Kosor, brinulo o traženju nestalih i zatočenih, a Hrvatska danas traži još 1150 nestalih osoba.

Kosor je najavila da će u subotu, u Širokj Kuli biti ispraćeni posmrtni ostatci žrtava iz jame Golubnjača, a u Osijeku narednih dana počinje identifikacija posmrnih ostataka sedam žrtava.

Vlada je danas Saboru predložila da deklaracijom podupre zajedničku kandidaturu Mađarske i Hrvatske za organizaciju europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2012.

Takvu deklaraciju već je donio mađarski parlament, a Vlada je kandidaturu podržala u siječnju ove godine.

Vlada je, na inicijativu Ministarstva kulture, utemeljila dvije nagrade: Vicko Andrić za izvanredna postignuća u zaštiti kulturne baštine, te nagradu Iso Velikanović za prevodilaštvo.

Članovi Vlade danas su imali priliku uživo vidjeti Bogorodicu, reljef Ivana Duknovića - vrijedno umjetničko djelo nedavno otkupljeno u Londonu koje će biti trajno izloženo u Trogiru.

Konzultacije radi zaštitnih carina za uvoz govedine

Vlada je zaključila da treba pokrenuti postupak konzultacija radi uvođenja zaštitnih carina za uvoz goveđeg i junećeg mesa kako bi se domaći uzgajivači zaštitili od prekomjernog uvoza.

Naime, ministar poljoprivrede Petar Čobanković upozorio je da je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno više od 3.000 tona junetine, a ako bi se taj trend nastavio do konca godine uvezlo bi je se oko šest tisuća tona, što je oko deset posto domaće potrošnje.

To bi, naglasio je, moglo dovesti do viškova i nemogućnosti domaćih proizvođača da plasiraju svoje proizvode.

Vlada radi toga pokreće pregovore s Europskom komisijom kako bi se uvele zaštitne carine na uvoz govedine.

Ministarstvo poljoprivrede zadužila je da do 7. srpnja pripremi sve bitne podatke koji se odnose na prekomjerni uvoz goveđeg mesa kako bi se ta informacija uputila Vijeću za stabilizaciju, te Tajništvu Svjetske trgovinske organizacije.

Najkasnije do 14. srpnja, Ministarstvo mora predložiti stajališta Hrvatske koje će njezini predstavnici zastupati prilikom konzultacija s Europskom unijom u cilju donošenja odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Zakon o kemikalijama odgoditi do konca godine

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da do konca ove godine odgodi primjenu Zakona o kemikalijama, koji se trebao primjenjivati od 1. srpnja.

Vlada je odgodu zatražila uz objašnjenje da još nisu osigurani svi uvjeti za početak rada Ureda za kemikalije.

Prihvatili li Sabor Vladin prijedlog, bit će to druga odgoda primjene Zakona o kemikalijama - prvi put primjena je odgođena s 1. siječnja na 1. srpnja ove godine.

Premijer Ivo Sanader pozvao je da se odgoda Zakona iskoristi kako bi se njegove odredbe u cijelosti uskladile sa standardima Eurospke unije.

Zakon koji je sutra trebao stupiti na snagu, nije do kraja bio usklađen, rekao je premijer.

Dionica Rupa-Jurdani od sutra u prometu

Dionica Rupa - Jurdani na autocesti Rupa - Rijeka - Žuta Lokva, koja se svečano otvara popodne, u prometu će biti od sutra ujutro, najavili su premijer Ivo Sanader i ministar prometa Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade.

Željeli smo da ta važna dionica, dugačka oko 11 kilometara, bude u prometu prije vikenda i pojačanog dolaska turista, rekao je Sanader, navodeći da su za otvaranje dobivene sve potrebne dozvole.

Izrazio je zadovoljstvo što će se popodne otvoriti ta cesta, te zahvalio svim izvođačima i graditeljima.

Kalmeta je najavio da se u iduće četiri godine u cestogradnju, konkretno u državne ceste u riječkoj regiji planira uložiti oko milijardu kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara