"Đuro Đaković" spreman za serijsku proizvodnju tenka "Degmana"

SPREMNI smo za serijsku proizvodnju novog tenka "Degmana" i očekujemo kako će se, kad istekne ugovor s Ministarstvom obrane za proizvodnju tenkova M84 potkraj godine, nastaviti pregovori za ugovaranje serijske proizvodnje "Degmana" jer je to uvjet za izlazak na strana tržišta, kazao je danas u Slavonskome Brodu predsjednik Uprave Specijalnih vozila "Đure Đakovića" Bartol Jerković.

"Nema slučaja da proizvođač iz neke zemlje izvozi vojni proizvod, a da on nije i u sastavu vojske te zemlje", rekao je Jerković na tiskovnoj konferenciji. "Đuri Đakoviću" je zato bitno da se suradnja s MO u tom projektu nastavi, da HV bude opremljen serijski proizvedenim tenkom i da postane osnovnim bojnim tenkom HV-a.

Jerković je rekao da je na prošlotjednoj međunarodnoj izložbi oružja i opreme u Ankari hrvatski tenk "Degman" bio neprijeporan hit te da je razlog i za razmišljanje o proboju na to tržište. "Poznato je", kaže Jerković, "da se turska vojska kani opremati suvremenim tenkovima. Konkurencija je jaka pa je uspješan nastup bio uvjet da se stvore preduvjeti za ulazak u tu jaku konkurenciju s najvećim svjetskim proizvođačima."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecanje se ide s modernim tenkom vrlo velike paljbene moći, pokretljivosti i manevarskih sposobnosti, sa znatno unaprijeđenom zaštitom i posade i tenka, proizvodom koji u svojoj kategoriji i cijenom i kakvoćom može konkurirati na međunarodnom tržištu, rekao je Jerković.

Govoreći o mogućem nastavku poslovne suradnje sa Srbijom i Crnom Gorom, istaknuo je kako je nakon 1995. bilo pitanje vremena kad će početi normalniji gospodarski odnosi dviju država, a sada je pitanje vremena kad će se noormalizirati i suradnja u vojnoj industriji.

"Naša je tvrtka prije dva tjedna potpisala prvi ugovor sa Srbijom i Crnom Gorom, ali za civilni program - proizvodnju vagona. Neupitno je da će biti uspostavljena i vojna suradnja, ali nezahvalno je predviđati kada", rekao je Jerković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara