"Dnevni avaz": I Karadžić i Mladić su u Republici Srpskoj

"Dnevni avaz": I Karadžić i Mladić su u Republici Srpskoj
NAJTRAŽENIJI optuženici za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze se na teritoriju Republike Srpske, a jedan od njih dvojice točno je lociran i nalazi se pod stalnom paskom, tvrdi u utorak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na izvore iz Obavještajnosigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

Prema izvoru ovog lista, predstavnici vlasti bosanskih Srba i Republike Srbije pokušali su između 30. studenog i 2. prosinca pregovarati s Karadžićem i Mladićem s ciljem da ih potaknu na dragovoljnu predaju Haaškom tribunalu.

"Ne raspolažemo podacima o tome gdje su obavljeni tajni razgovori, ali raspolažemo pouzdanim saznanjima da je do njih došlo", tvrdi izvor iz bosanskohercegovačke državne obavještajne službe.

Inicijator ovih pregovora navodno je bio Dragan Kalinić, dugogodišnji visoki dužnosnik Republike Srpske i Srpske demokratske strnke (SDS), kojega je Visoki predstavnik Paddy Ashdown ranije ove godine smijenio upravo zbog izostanka suradnje vlasti RS s tribunalom u Den Haagu.

Karadžić je navodno bio spreman pregovarati o predaji, no Mladić je to odlučno odbio.

Pregovori su tajnim službama ipak koristili jer su uspjele locirati dvojicu bjegunaca, navodi "Avaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se ne zna gdje se točno nalazi jedan od njih, obavještajci su uvjereni kako je i ta osoba na području RS.

Zbog neuspjeha pregovora vlasti u Beogradu odlučile su se primijeniti "rezervni scenarij" koji se svodi na privođenje nekog od nižerangiranih optuženika.

Tako je navodno priveden Vinko Pandurević, bivši visoki časnik vojske Republike Srpske, optužen zbog zločina u Srebrenici.

Već danima mediji u BiH i Srbiji tvrde kako se s Pandurevićem u Beogradu pregovara ne bi li ga se uvjerilo da se preda vlastima RS i iz Banje Luke otputuje u Den Haag.

Pandurević, koji bi mogao biti u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, takve je ponude do sada navodno odlučno odbijao.

Sva medijska nagađanja o ovom slučaju morala bi biti prekinuta 16. prosinca jer je to rok kojega je postavio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown za okončanje pregovora o preustroju policijskih snaga u toj zemlji, koje se okrivljuje za izostanak rezultata na privođenju ratnih zločinaca.

Ne postigne li se dogovor među zainteresiranim stranama do četvrtka, Ashdown će sam nametnuti odgovarajuće odluke koje će vjerojatno označiti uspostavu policijskih struktura u BiH na državnoj razini i smanjenje, ako već ne i njihovo potpuno ukidanje, ovlasti danih entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara