Do konca prošle godine 3.145 djelatnika MORH-a i OS RH zatražilo umirovljenje

U MINISTARSTVU obrane (MORH) danas je potvrđeno da je od konca prošle godine do danas 3.145 zaposlenika zatražilo umirovljenje po različitim osnovama, te da ih je do sada umirovljeno 1.600.

Glasnogovornik MORH-a Davor Denkovski izjavio je Hini da MORH ima novca za otpremnine, da je osigurano 207 milijuna kuna i da je do sada potrošeno manje od deset posto toga novca, odnosno oko 18,9 milijuna kuna.

Ako ukupni iznos od 207 milijuna kuna ne bude dovoljan za sve podnijete zahtjeve sredstva će se osigurati prenamjenom iz proračuna MORH-a ili putem kredita, rekao je.

Za odlazak u starosnu mirovinu isplaćeno je 747 otpremnina, 105 otpremnina osobama koje su otišle u mirovinu s pravom zaposlenja te dvije stimulativne otpremnine onima koji nemaju pravo na mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznos otpremnine umanjuje se za visinu poreza, a kako je ona u kategoriji plaća, na nju se plaćaju doprinosi. Neoporezivi dio ovisi o vrsti otpremnine.

Tako primjerice za odlazak iz sustava Oružanih snaga bez prava na mirovinu neoporezivi dio otpremnine iznosi 6.000 kuna po godini provedenoj u MORH-u ili Oružanim snagama.

Dakle, ako je netko bio 10 godina u sustavu, neoporezivo mu je 60.000 kuna.

Što se tiče onih koji idu u starosnu ili prijevremenu mirovinu i invalidsku mirovinu neoporezivi dio je 8.000 kuna po godini provedenoj u MORH-u ili u Oružanim snagama.

Glasnogovornik MORH-a najavio je da će krajem tjedna u ministarstvu biti održan briefing na kojem će novinari biti upoznati sa svim pojedinostima u vezi s umirovljenjem djelatnika MORH-a i Oružanih snaga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara