Dobit HPB-a 101 milijun kuna

DOSEGNUVŠI 11,3 milijarde kuna aktive u prošloj godini Hrvatska poštanska banka ostvarila je 55-postotni porast u odnosu na kraj 2005. Time je banka zauzela sedmo mjesto po veličini aktive na domaćem bankarskom tržištu i povećala svoj tržišni udio s 2,8 na 3,7 posto. U istom su razdoblju depoziti porasli za preko 71 posto, ukupni krediti klijentima za 104 posto, dok dobit nakon oporezivanja iznosila 101,1 milijun kuna i veća je za 12,2 posto u odnosu na godinu ranije.

U kreditiranju pravnih osoba banka je nastavila značajno povećavati zajmove trgovačkim društvima, dok je istovremeno smanjen udio kredita državnim jedinicama. Neto krediti komitentima porasli su za 104 posto, odnosno 3,1 milijarde kuna. U strukturi kredita 72 posto čine krediti pravnim osobama, a 28 posto krediti stanovništvu. Krediti gospodarstvu povećani su u korist malog i srednjeg poduzetništva, dok je usporeno kreditiranje velikih klijenata. Bruto zajmovi stanovništvu povećani za 81,7 posto te su krajem 2006. godine iznosili 1,7 milijardi kuna.

Ukupni depoziti krajem 2006. godine iznosili su 8,7 milijardi kuna, a porasli su za 71 posto u odnosu na 2005. godinu, pri čemu su u strukturi ukupnih depozita oročeni depoziti povećani za 195  posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Protega, predsjednik Uprave banke predstavljajući prošlogodišnje poslovanje banke istaknuo je je Banka radila na svom organskom rastu, razvijajući i osuvremenjujući ponudu svojih proizvoda i usluga te šireći mrežu poslovnica i distributivnih kanala. Tako je banka u prošloj godini otvorila 6 novih poslovnica te danas raspolaže s mrežom od 17 poslovnica, 6 podružnica, 165 bankomata i preko 1 400 EFTPOS terminala postavljenih u poštanskim uredima, poslovnicama Fine i prodajnim mjestima.

Uz četiri postojeća investicijska fonda, HPB Invest osnovao je i dva nova: HPB Alpha fondom, otvorenim investicijskim fondom s privatnom ponudom i HPB Dynamic fond. U veljači ove godine ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova pod upravljanjem HPB Investa dosegla je 600 milijuna kuna pri čemu je imovina HPB Global fonda porasla za više od 30 puta od osnivanja te iznosi 301 milijun kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara