VIDEO Dobitnica Nobelove nagrade za mir: "Donald Trump je idiot"

VIDEO Dobitnica Nobelove nagrade za mir: "Donald Trump je idiot"
Screenshot: YouTube
 
DOBITNICA ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, organizacija Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN), upozorila je na Donalda Trumpa i njegovu kontrolu nad američkim nuklearnim arsenalom.
 
ICAN je izjavio da je izbor Trumpa za predsjednika "istaknuo rizik od nuklearnog oružja" te upozorio da "se čini kako američki predsjednik ignorira mišljenja stručnjaka o upotrebi nuklearnog oružja".
 
"Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja u bilo koje svrhe", rekla je ranije predsjednica norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Berit Reiss-Andersen.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Nuklearno oružje je ilegalno"
 
Direktorica ICAN-a Beatrice Fihn također je održala govor na dodjeli nagrade te u njemu izjavila da je "Trumpov izbor za predsjednika mnoge uznemirio zbog činjenice da sada on ima moć dopustiti upotrebu nuklearnog oružja".
 
Na konferenciji za novinare nakon dodjele Fihn je upitana o objavi na Twitteru prije dva dana u kojoj je Trumpa nazvala "idiotom". Odgovorila je da se pokušala našaliti kao odgovor na medijske navode da ga je Rex Tillerson nazvao idiotom, ali "sada malo žali zbog toga".
 
"Ne postoje prave ruke za krivo oružje. Nuklearno oružje je ilegalno. Prijetnje upotrebom nuklearnog oružja su ilegalne", zaključila je Fihn. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara