Dobitnik Pulitzera: Kriza je stvorila Trumpa, baš kao Miloševića i Tuđmana

Dobitnik Pulitzera: Kriza je stvorila Trumpa, baš kao Miloševića i Tuđmana
Screenshot: The Agenda with Steve Paikin

ISTAKNUTI američki pisac, novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Chris Hedges već mjesec dana diže medijsku prašinu prezentirajući svoju novu knjigu "America: The Farewell Tour" (Amerika: oproštajni obilazak).

U njoj predviđa kolaps američkog carstva, baš kao što se dogodila i propast bivše Jugoslavije, nakon ekonomske krize koja je prouzročila podjelu i svađu u društvu te stvorila prostor populističkim političarima.

Hedges se istaknuo u kritikama više američkih predsjednika s obiju strana političkog spektra, a svojom novom knjigom daje pregled trenutnog političkog, kulturološkog i sociološkog stanja svoje zemlje.

Nedavno je u emisiji "The Agenda with Steve Paikin" Hedges, koji je dugogodišnji analitičar posthladnoratovskog razdoblja, pojasnio kako je ekonomska kriza u Sjedinjenim Američkim Državama 2008. godine pogotovo pogodila radničku i srednju klasu, što je za posljedicu imalo nepovjerenje u dosadašnju političku elitu i otvaranje prostora za uspon populista - trenutnog predsjednika Donalda Trumpa.

Takvo crnilo je prema autoru zahvatilo polovicu države i ako se "ta crna patologija ne zaustavi te ako se ne osvrne na to otuđenje i očaj, ako te ljude ne integriramo ponovno ekonomski, politički i sociološki nazad u sistem koji sada ne reagira na njih na bilo koji način, ta patologija će samo nastaviti rasti".

"Tuđman i Milošević su ispljunuti iz propadanja, baš kao i Trump iz vrlo bolesne države"

"Pratio sam rat u bivšoj Jugoslaviji i znam kako dezintegrirano društvo koje poseže za nasiljem može izgledati. Gledao sam kako nakon ekonomskog sloma Jugoslavije u kasnim osamdesetim godinama, liberalna elita nije mogla naći odgovor te je došlo do političkog iskrivljenja (distorzije). Kao što su Radovan Karadžić (u BiH), Slobodan Milošević (Srbija) i Franjo Tuđman (Hrvatska)", komparirao je trenutnu situaciju u SAD-u s posljedicama ekonomske krize u Jugoslaviji i prostoru za populistički šovinizam koji je završio nasiljem.

"Oni su ispljunuti iz propadanja na način kao što je ispljunut Trump iz vrlo bolesne države", pojasnio je Hedges usporedbu s liderima država bivše Jugoslavije.

Prema njemu Trump je simptom bolesti.

Kako bi se reintegriralo pogođene radnike i srednji sloj u društvo, Hedges je ponudio i više rješenja, kao što su primjerice: minimalna cijena rada od 15 dolara po satu, zabrana profitiranja na zdravstvenom osiguranju, denuklearizacija, zaustavljanje trgovinskih sporazuma, davanje državljanstva ilegalnim radnicima...

Deindustrijalizacija i zaduživanje

Do opadanja moći američkog carstva došlo je, prema autoru, još sedamdesetih godina "kada se prebacilo od carstva proizvodnje prema carstvu potrošnje". "Počeli smo posuđivati novac kako bismo održali oba carstva i stil života koji si više nismo mogli priuštiti", naveo je Hedges. Problemi su eskalirali deindustrijalizacijom i gubitkom dobro plaćenih poslova za radnike.

Zvuči poznato?

Trenutna dobra zaposlenost u Americi i galopirajuće burzovno tržište za Hedgesa je samo statistika. 

"Zašto? Prije svega zbog rezanja poreza (za korporacije) koje će odstraniti 1,5 trilijuna dolara iz američkog budžeta u idućih 10 godina. Taj novac neće biti iskorišten za poboljšanje proizvodnje ili stvaranje novih radnih mjesta, već će se zadržati u riznicama ili iskoristiti za kupnju dionica. Što će pak napuhati tržište dionica (i stvoriti balon)", argumentirao je novinar, dodajući kako su bonusi menadžera u korporacijama upravo vezani za cijenu dionica.

Niska stopa nezaposlenosti (manja od 4 posto) za njega je potpuno namještena jer primjerice, ako radnik radi samo 1 sat tjedno - smatra se zaposlenim. U trgovačkoj korporaciji Walmartu radnici prosječno rade 28 sati tjedno, što ih stavlja ispod crte siromaštva. Također ako radnik prestane tražiti posao 4 tjedna, automatski se briše iz popisa nezaposlenih.

Iz popisa se brišu i radnici koji rade za Amazon samo 12 sati tjedno, zbog čega moraju tražiti dodatne poslove, ali i državnu pomoć. Zbog tih primjera Hedges smatra kako je pravi postotak nezaposlenih oko 17 posto.

"Korporativni kapitalizam poremetio je američku ekonomiju iznutra", rekao je.

Rast kršćanske desnice i fašizma

Hedges, koji dolazi iz religijske obitelji, a i sam je bio sjemeništarac (doktorirao je bogosloviju) napravio je u knjizi još jednu usporedbu koja se može zamijetiti i u zemljama bivše Jugoslavije, cijeloj Europi, a i u SAD-u.

Prema njemu kršćanska desnica, koja ima fašističke tendencije, posebno je narasla iz loše ekonomije i propasti dobro plaćenih radničkih poslova. 

Trenutno stanje gura ljude prema demagozima, populistima i lažljivcima kao političkim mesijama, a radikalna kršćanska desnica zato je i dobila prostor u političkoj areni.  

Idući ekonomski slom prema Hedgesu dolazi, a trenutna politička elita nema za sada odgovor kako ga riješiti.

"Ono što dolazi neće izgledati lijepo i neće biti dobro", naglasio je autor, dodajući kako situacija nije svojstvena samo za SAD, već za cijeli svijet. No nasilje je posebno vezano uz američki način rješavanja problema, kao što je bio genocid nad Indijancima, izvornim stanovnicima američkog kontinenta ili Američki građanski rat.

"Najveća zloslutna opasnost s kojom smo suočeni dolazi od marginalizacije i uništenja institucija, uključujući sudove, akademsku zajednicu, zakonodavna tijela, kulturne organizacije i medije koji su nekad osiguravali da je građanski diskurs ukorijenjen u realnosti i činjenicama, pomažući nam u tome da razlikujemo laži od istine i olakšavajući nastojanja za pravednijim društvom", zaključio je Hedges.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara