Dobrodošli u "demokraciju": Politička trgovina presudit će hoće li Tunis voditi islamisti ili sekularisti

Dobrodošli u "demokraciju": Politička trgovina presudit će hoće li Tunis voditi islamisti ili sekularisti

Foto: AFP

IAKO se glasovi još uvijek prebrojavaju, okvirni rezultat je poznat - umjerena islamistička stranka Ennahda osvojila je najviše glasova na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Tunisu.

Izbori u Tunisu prvi su koje je "iznjedrilo" Arapsko proljeće, a liberalizacija političkog života rezultirala je nastupom preko 80 stranaka na izborima. Iako je jasno da će Ennahda osvojiti najveći broj stolica u parlamentu, jedna puno manja stranka mogla bi biti ta koja će odlučivati o tome tko će oformiti većinu u parlmentu, i samim time vladu, te shodno tome odrediti put kojim će Tunis krenuti nakon revolucije koja je svrgnula dugogodišnjeg predsjednika Ben Alija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o sekularnoj centrističkoj stranci Ettakatol, koja bi prema posljednjim izvješćima trebala osvojiti nešto manje od 15 posto glasova. Pred Ettakatolom sad stoji izbor hoće li koalirati s najjačom Ennahdom ili brojnim strankama sekularne ljevice, koje se protive islamizaciji Tunisa.

Tunižani odmah moraju naučiti igru političkog trgovanja

Ukoliko Ettakatol stane na stranu ljevice, mogla bi stvoriti koaliciju koja bi pružila izazov hegemoniji Ennahde ili čak oformiti većinu i stvoriti vladu.

Međutim, jedan od kandidata Ennahde kazao je kako je njegova stranka već stvorila sporazum o zajedničkoj vladi s Ettakatolom, koji je navodno sklopljen još prije izbora. S druge strane, glasnogovornik Ettakatola tvrdi da odluku neće donijeti dok se ne objave službeni rezultati izbora.

U svakom slučaju, sve upućuje na to da će tuniski političari već na prvim izborima morati naučiti igru političkog pregovaranja,  kupovanja i kompromisa. Dobrodošli u "demokraciju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara