HDZ ruši Nadzorni odbor HRT-a jer su ukazali na milijunski kriminal

HDZ ruši Nadzorni odbor HRT-a jer su ukazali na milijunski kriminal

Foto: Index/Ja Zmaj

"RAZRJEŠENJE članova Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije koje imenuju Sabor" druga je točka sutrašnje sjednice Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Naime, nakon što je Nadzorni odbor detaljno obavijestio zastupnike Sabora o potencijalnom kriminalu na HRT-u tijekom prošle godine te je poslana dokumentacija i DORH-u, HDZ je odlučio da je najbolje zataškati tu aferu smjenom članova Nadzornog odbora. Predsjednik tog saborskog odbora HDZ-ov je Jasen Mesić, inače bivši ministar kulture. 

Ukazali na kriminal pa ih žele smijeniti 

"Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pokreće postupak izbora četiri člana Nadzornog odbora HRT-a zbog prestanka mandata članovima Nadzornog odbora HRT-a prije isteka vremena na koje su birani", stoji u prijedlogu odluke saborskog odbora. 
 
Članovi Nadzornog odbora su predsjednica Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija kao zamjenica predsjednice te članovi Miroslav Grgić, Darijo Špelić i Šenol Selimović. Saborski odbor zakazan je za sutra u osam sati ujutro. 
 
Iako smo od resorne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek zatražili komentar o radu Nadzornog odbora te informacije o poslovanju HRT-a, nikakav odgovor zasad nismo dobili. 
 
Još u veljači ove godine Nadzorni odbor HRT-a u priopćenju za javnost naglasio je da ih Ministarstvo kulture i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije ignoriraju, kao i to da su se zbog toga obratili Državnom uredu za reviziju. Naime, tražili su da se detaljno ''pročešlja'' HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016. godini. Taj nalaz koji je napokon ugledao svjetlo dana čini se da ne odgovara aktualnoj vlasti. 
 
Ima posla i za DORH
 
Podsjetimo, NO Hrvatske radiotelevizije usvojio je prošlog tjedna izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016., u kojem se žestoko proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je "zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba", NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u. 
 
U pismu saborskim zastupnicima, dijelu navedenog izvješća NO-a o radu i poslovanju HRT-a, navodi se da je 2016. u svakom pogledu bila izazovna za rad i poslovanje HRT-a, tijekom koje su djelovala tri različita sastava Ravnateljstva HRT-a, a dužnost glavnog ravnatelja HRT-a obnašale su tri različite osobe. Nekoliko puta u potpunosti se mijenjala urednička struktura HRT-a, uključujući i gotovo kompletni postav glavnih urednika radijskih i televizijskih programskih kanala HRT-a.
 
Ističu i da se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv. Zbog toga je i NO zatražio od Ministarstva kulture provođenje upravnog nadzora te je o tome obavijestio i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Sabora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara