Dobrotvorna "Noć tisuću večera" po treći put u Hrvatskoj

Dobrotvorna "Noć tisuću večera" po treći put u Hrvatskoj

AMERIČKA trgovačka komora u Hrvatskoj (AmCham) organizira u subotu, 8. studenoga, dobrotvornu "Noć tisuću večera" u Hotelu Sheraton na kojoj će biti prikupljen novac za razminiranje jednog područja zagađenog nagaznim minama i drugim minskoeksplozivnim napravama tijekom Domovinskog rata.

To je danas na konferenciji za novinare najavila predsjednica hrvatskog AmChama Tatjana Divjak napominjući da se za ovogodišnju dobrotvornu večeru, koja se upriličuje po treći put, najavilo 370 zainteresiranih donatora, a svoj su dolazak i ove godine najavili premijer Ivica Račan i njegova supruga Dijana Pleština.

Dobrotvorni prilog po osobi je najmanje 500 kuna, a novac se može uplatiti i na žiro-račun. Prikupljeni iznos će, kao i dosad, udvostručiti kanadsko i veleposlanstvo SAD-a, a sponzor večere će biti "Diners Club Adriatic".

"Noć tisuću večera" u svijetu se upriličuje od 2001. s ciljem prikupljanja novca za uklanjanje nagaznih mina u šest minama najzagađenijih zemalja, a to su, osim Hrvatske, i Afganistan, Bosna i Hercegovina, Kambodža, Mozambik i Vijetnam. Tako se, od 6. do 8. studenoga svake godine, diljem svijeta održavaju dobrotvorne večere, a Hrvatska je i 2001. i 2002. bila među najuspješnijima od 30-ak zemalja u prikupljanju novca. Dosad je s prikupljenih 43.752 američka dolara razminirano je oko 19.000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta kod Osijeka, a 53.790 američkih dolara dva poljoprivredna dobra na Mitnici u Vukovaru.

Prema procjenama Hrvatskog centra za razminiranje, u Hrvatskoj postoji još oko 700.000 položenih mina i minskoeksplozivnih naprava za čije će uklanjanja biti potrebno još najmanje sedam godina.

Pokrovitelji projekta, kanadski veleposlanik Dennis A. Snider i zamjenik veleposlanika SAD Patrick Moon su izrazili optimizam rekavši da će, sudeći po dosadašnjim uspjesima u prikupljanju novca, do 2010. Hrvatska biti razminirana. Participaciju u projektu do tada je najavio predsjednik Uprave Dinersa Žarko Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka "Noć tisuću večera" dio je svjetske kampanje, nastale na inicijativu Kanadskog fonda za razminiranje i United Nations Association SAD-a s ciljem dodatnog pomaganja Adopt-A-Minefield programu.

Od 1991. od mina u Hrvatskoj je stradalo 1843 osobe od kojih 414 smrtno. Najugroženije su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Zadarska županija i šira okolica Siska, Benkovca, Karlovca, Knina, Osijeka i Vukovara.

Na fotografiji s lijeva na desno:

- U ime sponzora "Noći tisuću večera" u Zagrebu, predsjednik uprave Diners Cluba Adriaic d.d., Žarko Kraljević
- Zamjenik Veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Patrick Moon
- Predsjednica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, Tatjana Divjak
- Veleposlanik Kanade u RH, Dennis A. Snider
- Izvršna direktorica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, Stanka Andraković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara