Dobrotvorni koncert zagrebačke filharmonije za "Napredak"

Zagrebačka će filharmonija (ZF) 24. travnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" održati dobrotvorni koncert za Zakladu za stipendiranje đaka i studenata "Ivo Andrić Vladimir Prelog" Hrvatskog društva "Napredak".

Predsjednik zagrebačke podružnice "Napretka" Berislav Topić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je do sada prodano oko 1500 ulaznica za koncert, na kojem bi se, dodao je, moglo prikupiti oko 120 tisuća kuna.

Tom bi se svotom moglo namiriti 30 mjesečnih stipendija koje "Napredak" dodjeljuje svojim studentima, rekao je Topić.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš izvijestio je da će koncertom ravnati japanski maestro Chikara Iwamura a na rasporedu su Beethovenova, Haydnova, Saint-Seansova i Odakova djela. Koncert će biti izveden i 25. travnja, koji je po rasporedu redoviti abonomanski koncert, samo će umjesto Odakova djela biti praizvedeno djelo mladoga hrvatskoga skladatelja Krešimira Seletkovića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topić je najavio da će 200-300 karata "Napredak" dodijeliti umirovljenicima kao uskrsni dar, a pokrovitelj koncerta je predsjednik Stjepan Mesić.

Na novinarski upit o povratu "Napretkove" oduzete imovine Topić je, rekavši da je taj postupak vrlo spor, podsjetio da "Napredak" u Zagrebu posjeduje više od 6000 četvornih metara poslovog prostora na četiri atraktivne lokacije u Zagrebu i 12.000 četvornih metara zemljišta u Tuškancu na kojemu je 1939. bila predviđena izgradnja studentskog doma.

Od te izgradnje nije bilo ništa jer je "Napredak" zabranjen 1949. i ponovno obnovljen 1990., a po sadašnjim planovima na tom bi se mjestu nakon povrata zemljišta gradili studentski dom i dom za umirovljenike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara