Dobrovoljni mirovinski fond Raiffeisen dosad skupio 2.500 članova

RAIFFEISEN mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom, jedini dobrovoljni mirovinski fond koji trenutačno posluje u Hrvatskoj, od početka rada polovicom 2002. godine do današnjeg dana, prikupio je 2.500 članova, što je znatan rast u odnosu na 1.350 članova koliko je imao na dan 31.12.2002.

Tada je neto imovina fonda iznosila 3,19 milijuna kuna, što stručnjaci iz Raiffeisen mirovinskog društva smatraju izuzetno zadovoljavajućim. Najviše članova fond broji u Zagrebu, Splitu i Čakovcu, a odnedavno je učlanjenje u dobrovoljni mirovinski fond Raiffeisen moguće u svim poslovnicama Raiffeisen banke. U želji da svojim klijentima pruži cjelovitu uslugu u okviru reformiranog mirovinskog sustava Hrvatske, dobrovoljni mirovinski fond Raiffeisen prvi je u Hrvatskoj počeo prikupljati članove. Financijski stručnjaci dobrovoljnog mirovinskog fonda Raiffeisen ističu višestruke prednosti takvog oblika štednje.

Naime, učlanjenje u takozvani III stup mirovinskog osiguranja omogućuje ostvarenje prava na državna poticajna sredstva koja iznose 25%, odnosno maksimalno 1.250,00 kuna na uplaćenih 5.000,00 kuna godišnje. Članovi fonda ostvaruju i pravo na poreznu olakšicu, odnosno osobni odbitak koji može dosegnuti 1.050,00 kuna mjesečno. Klijenti dobrovoljnog mirovinskog fonda Raiffeisen imaju mogućnost sami odabrati visinu iznosa koji žele uplaćivati te dinamiku uplata koja im najbolje odgovara, a slučaju propusta uplate neke rate nema nikakvih posljedica kao što su raskid ugovora ili umanjenje osiguranih svota u razdoblju trajanja uplata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je posebno bitno, u Fond se mogu uključiti svi punoljetni građani Hrvatske bez obzira na to jesu li zaposleni i koliko su u mogućnosti izdvajati za mirovinsko osiguranje. Takav sustav posebno odgovara osobama koje uplaćuju relativno niske doprinose tijekom radno – aktivnog razdoblja pa stoga ostvaruju pravo na razmjerno niske mirovine.

Za razliku od starosne mirovine iz prvog i drugog stupa, mirovina iz sustava dobrovoljnog mirovinskog osiguranja može se početi koristiti već nakon navršenih 50 godina. Tako mirovina može biti izvor prihoda u slučaju da osiguranik u toj dobi ostane bez posla, ili može predstavljati dodatni prihod za mirnu starost. U slučaju smrti osiguranika, mirovina se tretira kao nasljedstvo. Način isplate mirovina prilagođen je potrebama korisnika, koji mogu birati između doživotne starosne mirovine, ili djelomične jednokratne isplate s privremenom starosnom mirovinom.

Učlanjenje moguće u sve 24 poslovnice RBA Zagreb, 06.05.2003. –

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara