Doček 2003 - 28 poginulih u Meksiku, 10 na Filipinima

NOVA GODINA dočekana je širom svijeta bučno i veselo uz snažne mjere sigurnosti u mnogim gradovima, a u Meksiku je odnijela i prve žrtve u eksploziji pirotehničkih sredstava u kojoj je poginulo najmanje 28 osoba.

Nesreća s barutom u Meksiku

U meksičkom lučkom gradu Veracruzu u eksploziji i požaru koji je izbio nakon toga na tržnici na kojoj su se prodavala pirotehnička sredstva poginulo je najmanje 28 osoba i ranjeno najmanje 50.

Do eksplozije je došlo na sajmu gdje se prodaju razni proizvodi za proslave, kada je navodno prolaznik na štand bacio cigaretu.

Gradonačelnik je izjavio da su vlasti neuspješno pokušale prije tjedan dana konfiscirati eksplozivne naprave na bazi baruta koje prodaju trgovci u toj četvrti.

Napad granatom na Filipinima

Posljednja bilansa granatnog napada na jugu Filipina tijekom novogodišnjeg dočeka jest 10 žrtava i 32 ranjenih. Po lokalnim izvorima nepoznati napadač bacio je granatu na štand s opremom za vatromet, što je izazvalo niz smrtonosnih eksplozija u gradu Tacurong.

Svijet

Stotine tisuća Njujorčana i turista okupile su se kako bi u ponoć na Times Squareu pratile tradicionalno spuštanje kristalne kugle u posljednjim sekundama 2002. godine, uz tisuće crvenih balona milijune konfeta.Proslava, koju su predvodili gradonačelnik Michael Bloomberg i nepokretni glumac Christopher Reeve, odvijala se uz snažne mjere sigurnosti koje su uključivale sve od pregleda posjetitelja metal detektorima do pojačane policijske ophodnje rijekama koje okružuju Manhattan.

Iako nije bilo ciljanih terorističkih prijetnji policija je ove godine u mnogim svjetskim gradovima radilo prekovremeno kako bi osigurala da dočeci na javnim površinama proteknu sigurno.

Uz svježa sjećanja na pokolj na Baliju u kojem je u listopadu stradalo više od 180 osoba, dvije trećine indonezijskih policijaca raspoređeno je širom ove najveće muslimanske zemlje kako bi čuvalo zabavne centre, džamije, crkve i javne površine.

U Sydneyu policija je uvela dosad najsnažnije mjere sigurnosti, zadnji puta viđene za održavanja olimpijskih igara, zabranivši pristup osobnim vozilima u poslovnu četvrt i zatvarajući ulice za zabavu koja je kuliminirala sprektakularnim vatrometom u luci.

Na drugom kraju svijeta - u Parizu policijske snage ojačane su s dodatnih tisuću policajaca kako bi i u francuskoj metropoli doček protekao bez žrtava. Više od pet tisuća policajaca osiguravalo je slavlje na Champs Elyseesu na kojem se okupilo više stotina tisuća Parižana i turista. Mjere osiguranja obuhvatile su i glavne gradske spomenike i vjerske objekte.

I u Britaniji doček Nove godine odvijao se u sjeni strahovanja od mogućih terorističkih napada. Scotland Yard objavio je da je ulicama Londona patroliralo oko dvije tisuće policajaca ojačanih s antiterorističkim jednicama. Slavlje na otvorenom, koje se u glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva do sada odvijalo na Trafalgar Squareu, ove je godine otkazano zbog građevinskih radova pa se doček preselio u Millennium Dome u kojem je 50 tisuća ljudi plešući ušlo u Novu 2003. godinu.

U Rusiji ulicama je ukupno patroliralo 250.000 policajaca kako bi spriječili eventualno nasilje, a u Moskvi je čak zabranjena i prodaja alkohola u središtu grada kako bi se spriječilo divljanje. Brojni su Rusi, unatoč iznimno niskim temepraturama, dočekali Novu godinu na otvorenom.

U Berlinu oko milijun Nijemaca obilježilo dolazak Nove godine uličnom proslavom na prostoru oko Brandenburških vrata.


Berlin

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara