Dodijeljene "Fordove" nagrade za očuvanje prirodne i kulturne baštine

NAGRADE tvrtke "Ford Motor Company" za očuvanje prirodne i kulturne baštine dodijeljene su danas u Zagrebu pojedincima i grupama za njihove projekte.

Novčane nagrade, u ukupnom iznosu od 10.000 američkih dolara (USD), dodijeljene su trima projektima, odnosno njihovim nositeljima.

Projekt "Ugrožene autohtone vrste slatkovodnih rakova u Hrvatskoj", autora Gorana Klobučara i Ivana Maguire, dobio je 1600 američkih dolara, projekt "Zemlja bez granica" udruge "Breza" iz Osijeka 3000 dolara, a projekt "Obnova tkanja u Vrlici" KUD-a Dunja 5400 dolara.

Pismeno priznanje i, simbolično, porculansku figuricu ptice zebe, dobila su dva projekta - "Upoznajmo i sačuvajmo naše proljetnice" mladih biologa iz gimnazije u Čakovcu te "Jež", projekt za zaštitu ježeva, čiji je nositelj Ekološka udruga Terra Nostra iz Ivanić Grada, a sudionici učenici Srednje škole Ivan Švear.

Pismeno priznanje i porculanska figura sokola dodijeljeni su projektu "Skrb za biološku raznolikost i prirodne procese", obitelji Bašić iz Nove Gradiške.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac rekao je kako su nagrade ujedno potpora pojedincima i grupama koje svoje vrijeme i energiju ulažu u očuvanju prirodne i kulturne baštine.

Ove godine nagrada tvrtke "Ford Motor Company" u svijetu se dodjeljuje po 20. put, a u Hrvatskoj nagrada se dodjeljuje petu godinu.

U povodu tog jubileja u mnogim hrvatskim gradovima priređena je "putujuća izložba" fotografija izabranih projekata koji su pristigli tijekom tih pet godina.

Nagrada tvrtke Ford Motor Company za očuvanje prirodne i kulturne baštine, utemeljena je godine 1983. u Europi u čast Henrya Forda, a tvrtka financijski podupire ekološki isplative projekte.

No, nagrada prelazi granice i dobiva globalni karakter, tako da se trenutačno dodjeljuje i u Srednjoj i Južnoj Americi, na Karibima, u jugoistočnoj Aziji i na Srednjem istoku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara