Dodik: Ako se ne dogovorimo, od proljeća iduće godine neće biti BiH

Dodik: Ako se ne dogovorimo, od proljeća iduće godine neće biti BiH
Foto: EPA

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da "na proljeće iduće godine neće biti BiH ako se zemlja ne vrati na dejtonske pozicije".

"Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima sigurnost u smislu da više ne budu žrtve prevara i prijenosa nadležnosti i da se dogovorimo, ako hoćete, a ako ne, mislim da na proljeće naredne godine neće biti BiH", izjavio je Dodik za BiH izdanje Večernjeg lista te dodao da će vlast u Republici Srpskoj podržati stvaranje trećeg entiteta, ako se Hrvati tako izjasne.

S obzirom na posljednje događaje u BiH i na presudu Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se narodi u BiH raziđu i da se napravi "nešto što bi bio prostor slobodnog kretanja ljudi i robe", budući da nije moguće stvoriti državu koja funkcionira na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"BiH bi profunkcionirala kada bi stranci otišli iz nje"

"Što god oni učinili, sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigdje ne piše da imovina spada u tu nadležnosti", istaknuo je Dodik.

On je naveo da ono što je do sada radio OHR kršeći Ustav sada radi Ustavni sud BiH te je naglasio da se takve odluke u Republici Srpskoj neće poštivati ni provoditi, već da će Republika Srpska provoditi svoje odluke.

"Ne očekujem da se međunarodna zajednica tu petlja, kao što se nije petljala ni u donošenju nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH", istaknuo je Dodik te je ponovio da bi BiH profunkcionirala kada bi stranci otišli iz nje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara