Dodik: BiH je eksperiment

Dodik: BiH je eksperiment
Foto: EPA

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je danas državu kojoj je na čelu "eksperimentom", dodavši kako ona opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj intervenciji.

"Ovo je eksperiment kojeg je uredio međunarodni protektor", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci tijekom jedne od ceremonija koje vlasti Republike Srpske organiziraju u povodu 9. siječnja, koji obilježavaju kao "dan republike".

Dodik je tim povodom sudjelovao u polaganju vijenaca na spomen-obilježja poginulim pripadnicima vojske bosanskih Srba, a potvrdio je kako će sudjelovati i u središnjoj proslavi najavljenoj za srijedu, kada će u središtu Banje Luke ponovo biti upriličena parada u čast praznika koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim.

Glavninu sudionika parade činit će policajci RS, a Dodik je kazao kako ovoga puta nije tražio da u tome sudjeluju i pripadnici oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, kako je to zahtijevao prošle godine, za što tada nije dobio dopuštenje.

Pravorijekom Ustavnog suda stavljene su izvan snage odredbe zakona o praznicima RS koje su se odnosile na obilježavanje 9. siječnja, jer je utvrđeno kako obilježavanje tog datuma vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u.

27 godina od uspostave "republike srpskog naroda u BiH"

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na odluku koju su tog datuma 1992. godine donijeli neki od srpskih zastupnika u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Oni su tada, kao članovi tijela koji su nazvali "skupština srpskog naroda", donijeli protuustavnu odluku o uspostavi "republike srpskog naroda u BiH", a cilj im je bio spriječiti proglašenje neovisnosti BiH od dotadašnje SFRJ, koja se već raspala osamostaljenjem Hrvatske i Slovenije. Sve je to predstavljalo uvod u rat u BiH, koji će uslijediti nekoliko mjeseci kasnije i biti obilježen masovnim progonima nesrpskog stanovništva s teritorija koji je danas u sastavu RS.

Umjesto provedbe odluke Ustavnog suda BiH o zabrani obilježavanja, vlasti RS 2016. godine raspisale su referendum o tome hoće li se sudski pravorijek poštovati, a na temelju tog izjašnjavanja donijeli su novi zakon o "danu RS" koji im sada služi kao pravna osnova za nastavak obilježavanja neustavnog praznika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine RS podnio je zahtjev Ustavnom sudu i za ocjenu ovog zakona, no odluka o tome još nije donesena.

Unatoč činjenici da je 9. siječnja neustavni praznik, svi zaposleni u tijelima vlasti BiH koji imaju prebivalište u RS-u taj dan mogu iskoristiti kao neradni i za to dobiti odgovarajuću naknadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara