Dodik: BiH je nemoguća država koja umire, Komšić i Džaferović ubrzavaju smrt

Dodik: BiH je nemoguća država koja umire, Komšić i Džaferović ubrzavaju smrt
Foto: EPA

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kako će Bosna i Hercegovina ubrzati proces odumiranja ako se na sutrašnjoj sjednici ne potvrdi kandidat njegovog SNSD-a Zoran Tegeltija za mandatara vijeća ministara, što je malo vjerojatno budući da su druga dva člana državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović taj izbor uvjetovali približavanjem zemlje NATO-u. 

"BiH umire sporom smrću koju sada ubrzavaju Komšić i Džaferović"

”Općepoznato je, a i u nekim objektivnim međunarodnim krugovima to tvrde, da BiH umire sporom smrću koju sada upravo ubrzavaju Komšić i Džaferović, koji su, da bude apsurd, navodno najglasniji borci za BiH. Oni pokušavaju izbjeći nešto što je nemoguće u civiliziranim državama i društvima, a to je da, nakon skoro godinu dana, ne pokazuju sposobnost provesti izborne rezultate, odnosno izabrati vlast", rekao je Dodik u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA). 

Ocijenio je da je izbor Tegeltije najvažnija odluka koju Predsjedništvo može donijeti "ukoliko je BiH barem malo normalna zemlja". "Ukoliko ne bude izabran, to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničega normalnog", dodao je Dodik koji je za sutra zatražio održavanje izvanredne sjednice državnog vrha na kojoj je samo jedna točka dnevnoga reda - izbor mandatara novog saziva vijeća ministara. 

Dvojica članova BiH Predsjedništva izabrana u Federaciji BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili kako neće odobriti imenovanje novog mandatara ako Dodik ne pristane na slanje dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi NATO-u. Tome se Dodik odlučno protivi. 

"BiH je nemoguća država koja umire"

Osporavanje Tegeltije ocijenio je pokušajem ostvarenja bošnjačke dominacije i rušenja svega što je srpsko. Za njega je to još jedan dokaz da je BiH država koja se raspada. 

"Takvo ponašanje bi razorilo Ameriku, a kamoli BiH. Zbog toga je BiH nemoguća država koja se raspada, a ne zato što je ruši Milorad Dodik i srpski narod", rekao je Dodik. 

Upitan kakve će poteze povući srpski dužnosnici ako se vlast ne ustroji do 5. rujna, na što se potpisanim sporazumom obvezao zajedno sa čelnicima vodećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, Dodik nije precizirao. Pojasnio je da postoji više varijanti. 

"Svaki potez koji poduzmemo bit će donesen zbog obrane Republike Srpske, njezine autonomije i njezinog integriteta i nećemo pristati ni na kakve ucjene, majorizaciju srpskog naroda i rušenje izvornog Daytonskog sporazuma", istaknuo je Dodik za SRNA-u. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara