Dodik kaže da bi kriza u BiH mogla potrajati, nazvao ju političkom tučnjavom

Dodik kaže da bi kriza u BiH mogla potrajati, nazvao ju političkom tučnjavom
Foto: EPA

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik opisao je trenutačnu krizu u BiH kao "političku tučnjavu" s neizvjesnim trajanjem istodobno poručivši kako narod zbog toga ipak ne treba strahovati od stvarnih sukoba.

Nakon sastanka s članovima vodstva njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banjoj Luci Dodik je novinarima kazao kako su u toj stranci ponovno zaključili da je nedavnom presudom Ustavnog suda BiH o tome da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro pripada državi, a ne entitetima, prijeđena crvena crta, nakon čega se moraju poduzeti radikalne mjere.

"Ako se ne riješi pitanje Ustavnog suda, neće biti ni BiH", kazao je Dodik dodajući kako će iz Republike Srpske inzistirati na promjeni ustroja Ustavnog suda i eliminiranju stranih sudaca iz njegova sastava.

"Ovo je politička tučnjava, narod se nema čega bojati. Ovo će možda malo duže trajati, a mi pozivamo na dijalog", kazao je Dodik.

Tvrdi da se ne radi o blokadi države

Upozorenja s različitih strana da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće Dodik je okvalificirao kao floskule te je ustvrdio kako strani suci uporno donose samo one odluke koje su u interesu Bošnjaka.

"Ovo je sprega Stranke demokratske akcije i sudaca", kazao je Dodik.

Dodik je kazao kako će dužnosnici iz RS-a u tijelima vlasti na razini BiH ubuduće djelovati tako što će sudjelovati u njihovom radu, ali će onemogućiti donošenje odluka. Kao ilustraciju kako će to izgledati ponudio je ishod današnje sjednice Doma naroda parlamenta BiH u čijem su radu srpski zastupnici sudjelovali, ali su glasali protiv svega što je predloženo pa na sjednici nisu mogle biti donesene nikakve odluke.

Na konstataciju novinara da je to zapravo blokada države Dodik je ljutito uzvratio kako to nije točno, a jednog je novinara, čija mu se pitanja nisu svidjela, verbalno napao poručivši mu kako je izdajnik koji radi za "izdajničku muslimansku televiziju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara