Dodik najavio referendum o Ustavnom sudu BiH za 25. rujna

Dodik najavio referendum o Ustavnom sudu BiH za 25. rujna

Foto: FaH

JEDAN od referenduma kojima već godinama prijeti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi biti održan 25. rujna, a odnosit će se na osporavanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je 9. siječnja koji se obilježava kao dan RS proglašen neustavnim, najavio je  sam Dodik.

On je novinarima kazao kako su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu te još dvije manje stranke-članice vladajuće koalicije na entitetskoj razini postigle dogovor da prijedlog o provedbi referenduma upute parlamentu RS a on bi se o tome trebao očitovati na izvanrednoj sjednici zakazanoj za 15. srpnja.

"Vjerujem da će ovo pitanje do petka biri rješeno", kazao je Dodik.

Predstavnici političkih stranaka koje su u oporbi u RS-u ranije su načelno poduprli mogućnost raspisivanja ovakvog referenduma no sada su iskazali rezervu jer drže kako Dodik ovaj projekt "gura" prije održavanja lokalnih izbora zakazanih za 2. listopada ne bi li prikupio kakve poene među biračima.

"Nismo suglasni s datumom održavanja referenduma jer on ne smije biti stavljen u konktekst lokalnih izbora", kazao je tijekom dana šef kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendum kojega je najavio Dodik problematičan je jer se njime kani dovesti u pitanje legitimitet Ustavnog suda BiH, institucije koja se u svakoj demokratskoj državi bezuvjetno poštuje i čije se odluke bez propitivanja provode.

Ustavni sud BiH je odlučujući po tužbi sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zaključio kako je 9. siječnja koji se obilježava kad dan RS neustavan jer odražava samo interese srpskog naroda podsjećajući na datum iz 1992. godine kada je SDS predvođen Radovanom Karadžićem pokušao izdvojiti teritorije sa srpskom većinom iz sastava BiH što je bio uvod u rat u toj zemlji.

Dodik je odmah najavio kako se pravorijek Ustavnog suda neće poštovati jer je protivan interesima bosanskih Srba odnosno RS.

Predstavci međunarodne zajednice upozorili su nakon toga Dodika kako bi raspisivanje ovakvog referenduma bio nezakonit i antidaytonski čin s teškim posljedicama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara