Dodik: "Patriotska grupa" destabilizira Srbiju i RS

Dodik: "Patriotska grupa" destabilizira Srbiju i RS
ČELNIK oporbe u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je kako postoji organizacija pod nazivom "Patriotska grupa" povezana s mafijom koja radi na destabiliziranju stanja u ovom entitetu i u Srbiji.

U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Dodik je pojasnio kako ovu skupinu čine bivši obavještajni ali i djelatni časnici Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ) te da su oni povezani s mafijaškim krugovima s obje strane Drine.

Dodik je potvrdio kako je s pokojnim srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem, samo nekoliko dana prije njegova ubojstva, razgovarao o velikom utjecaju kojega kriminalne skupine imaju na pravosuđe i tužiteljstvo u Srbiji te o sličnom stanju u Republici Srpskoj. "Zaključili smo kako je nemoguće obračunavati se s kriminalnom u Srbiji a to isto ne učiniti u RS odnosno cijeloj BiH", kazao je Dodik.

Srbijanski ministar pravde Vladan Batić nedavno je ustvrdio kako je Dodik ovom prigodom Đinđiću dao i popis osoba koje su tada pripremale državni udar u Srbiji. Dodik je međutim to u izjavi za "Oslobođenje" negirao. On tvrdi kako je u vrijeme kada je bio premijer RS borba protiv mafije bila nemoguća jer bi oni pred svakom policijskom akcijom u BiH naprosto pobjegli u Srbiju gdje su uživali zaštitu Miloševićeva režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodik je također ustvrdio kako je sada situacija obrnuta: kada je u Srbiji započela odlučna borba protiv organiziranog kriminala, njegovi su pripadnici pobjegli u RS gdje se danas "nalaze pod zaštitiom instuticija sustava". Entitetska policija, tvrdi Dodik, ne radi ništa kako bi se oni pohvatali jer je i sama pod kontrolom kriminalnih skupina.

Jedina učinkovita akcija je ona koju poduzimaju međunarodne organizacije u BiH, smatra predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dodavši kako je na taj način nedavno jedna kriminalna skupina otkrivena u Prijedoru.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Zoran Đerić ranije je najavio kako će Dodik biti pozvan na informativni razgovor kako bi i lokalnoj policiji kazao ono što je rekao pokojnom premijeru Đinđiću. Dodik je međutim odgovorio kako se takvom pozivu nema nakanu odazvati jer nema povjerenja u MUP RS.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara