Dodik pričao o izgradnji plinovoda, želi dobavljati plin s Krka

Dodik pričao o izgradnji plinovoda, želi dobavljati plin s Krka
Foto: EPA

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da opskrbu plinom te zemlje što čvršće veže uz Rusiju, potvrdivši da će, umjesto diverzificiranja opskrbe plinom koja bi uključivala i povezivanje s Hrvatskom, poduprijeti projekt gradnje novog plinovoda orijentiranog isključivo prema ruskim isporučiteljima.

"Ključno pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradnja plinovoda, i to odvojak koji će biti priključen na 'Turski tok'. Želimo izgraditi plinovod od Bijeljine do Banje Luke", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu nakon što se ondje sastao s ruskim veleposlanikom u BiH Peterom Ivancovim.

Sastanak je održan neposredno nakon što je ranije tijekom dana tvrtka BH-Gas, čije je sjedište u Sarajevu i koja upravlja plinskom mrežom na teritoriju Federacije BiH, potvrdila kako počinje provedbu projekta Južna interkonekcija, odnosno povezivanje plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj.

Krajnji cilj tog projekta je osigurati mogućnost da BiH dobavlja plin iz različitih izvora, no prije svega s LNG terminala na Krku.

Imaju američku potporu

Projekt izravno podupire SAD, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a uz posredovanje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) već je osigurano 500 tisuća dolara bespovratnih sredstava koja će koristiti za izradu studije izvodljivosti. Novi plinovod koji bi povezao Zagvozd s Posušjem te bi se potom gradio do Travnika odnosno Mostara, prema postojećim bi planovima trebao biti u funkciji već 2023. godine.

BiH trenutačno plin dobiva samo preko plinovoda iz pravca Srbije, izgrađenog još 80-ih godina prošlog stoljeća, i potpuno je ovisna o ruskim isporučiteljima.

Ruske tvrtke financiraju gradnju novog plinovoda trasom preko Turske, a stići i do Srbije, no Dodik sada želi da sjeverne dijelove BiH, odnosno teritorij koji je većinski na području Republike Srpske, poveže s tim plinovodom odvojkom koji bi vodio do Bijeljine.

Najavio je kako će o tom projektu početkom lipnja razgovarati s ruskim partnerima u Sankt Peterburgu, gdje se održava gospodarski forum pod pokroviteljstvom vlade u Moskvi.

Dodik: Federacija BiH trebala bi slijediti planove Republike Srpske

Vlada RS-a, koju u potpunosti kontrolira Dodik, u veljači je odbila dati suglasnost za projekt Južna interkonekcija uz obrazloženje kako to nije strateški interes tog entiteta.

Vlada Federacije BiH ipak je odlučila raditi na provedbi tog projekta, no za potpisivanje odgovarajućeg međudržavnog ugovora s Hrvatskom ipak će biti nužna suglasnost Vijeća ministara BiH, u kojemu bi srpske pozicije trebali zauzeti Dodikovi ministri pa je neizvjesno kako će se cijela stvar razvijati.

Dodik je poručio kako bi i Federacija BiH trebala slijediti planove RS-a ako želi poboljšati opskrbu svog teritorija plinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara