Dodik: Republika Srpska trpi ogromnu političku i ekonomsku štetu od BiH

MILORAD DODIK, premijer Republike Srpske, izjavio da je BiH međunarodno priznata država, ali da joj nedostaje unutarnja podrška, koju je gotovo nemoguće osigurati, te da srpski entitet trpi samo ogromnu štetu i u političkom i u ekonomskom smislu.

"U boljem smo ekonomskom položaju, a gubimo jer nas identificiraju s lošim prostorom. Bosna trenutno ima podršku Bošnjaka, Srbi imaju povjerenje u RS, Hrvati, također, imaju svoje frustracije, tako da je BiH potpuno neprihvaćena iznutra. I to je loš ambijent. Tim više što se Bošnjaci žele predstaviti kao najveće žrtve i na taj način uživaju najveća prava, kao da ovdje nitko drugi nije stradao", kazao je Dodik u intervjuu za beogradske "Večernje novosti".

Osvrnuo se i na Sud BiH koji je kreiran da bi se sudilo Srbima, kao što se i inače, kada je riječ o ratnom zločinu, sudi isključivo Srbima. "Koga je briga što je s ljudima koji su sudjelovali u masakrima protiv Srba u 'tuzlanskoj koloniji', u Dobrovoljačkoj ulici i na mnogim drugim mjestima, gdje je poginulo 28 tisuća Srba. Zato povjerenje u takav sustav pravde ne može postojati. Taj sud je na silo nametnula Kancelarija visokog predstavnika u BiH i on ne može imati budućnost", smatra Dodik.

Objasnio je i da njegovo demonstrativno napuštanje sastanka "prudske trojke" održanog prije tri dana u Mostaru ne znači kraj pregovora o preustroju zemlje. "Ono što smo dogovorili u Prudu i Banja Luci bilo je uglavnom operativnog karaktera i vezano za budžet, popis, konačni status Brčkog i podjelu imovine. Ti procesi će ići dalje i nastavit ćemo razgovore. Što se tiče Ustava, dogovor je da ćemo taj dokument mijenjati putem amandmana i bez miješanja stranaca", naglasio je Dodik.

Napomenuo je kako je Tihiću i Čoviću postavio tri uvjeta: da RS u sadašnjem obliku moraju prihvatiti druga dva naroda, da se zadrži entitetsko glasanje, te da se novim ustavom omogući pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara