Dođite na 11. Europsku noć šišmiša

Dođite na 11. Europsku noć šišmiša

U SUBOTU 1. rujna, od 17 do 19 sati, u parku Maksimir (paviljon Jeka), obilježava se 11. Europska noć šišmiša.

Tom prilikom će biti organizirana i radionica za djecu, gdje će moći izraditi šišmiš-maske, medaljone u obliku šišmiša te uz igru, zabavu i stručno vodstvo naučiti više o tim veličanstvenim životinjama. Uz slušanje glasanja šišmiša u paviljonu Jeka biti će organizirana i potraga za šišmišima pomoću "šišmiš-detektora" po samom parku Maksimir.

Nakon 19 sati se događanje se seli u prostor Zoološkog vrta (ulaz iz ulice Fakultetsko dobro), gdje je pripremljen bogat cjelovečernji program. Svi posjetitelji se pozivaju da dođu maskirani, a biti će organiziran i izbor najbolje maske. Zabava će potrajati do ponoći uz glazbu, mađioničara, žonglere s vatrom, cocktail bar, video prezentacije, edukativne kutke, “groblje” izumrlih šišmiša.

Obilježavanju se pridružuju i druge organizacije koje ulažu napore za zaštitu ove skupine i prirode u cijelosti. Tako će, u sklopu akcije “Usvoji šišmiša” Javne ustanove “Park prirode Medvednica”, u parku Maksimir i Zoološkom vrtu posjetitelji moći i usvojiti šišmiša ili uz stručno vodstvo besplatno obići špilju Veternicu, 1. rujna od 10 do 16 sati.

Svoj rad će u zoološkom vrtu predstaviti i Udruga za zaštitu šišmiša - Tragus (u osnivanju), Hrvatsko biospeleološko društvo, Državni zavod za zaštitu prirode i Ministarstvo kulture - Uprava za zaštitu prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine u kolovozu europske zemlje koje su potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), obilježavaju “Europsku noć šišmiša” - događaj koji je izuzetno važan u smislu podizanja svijesti javnosti o potrebitosti zaštite šišmiša.

Šišmiši su vrlo važan dio svake životne zajednice. Nažalost, mnoge od 45 zabilježenih europskih vrsta danas su ugrožene te su pred izumiranjem. I republika Hrvatska je potpisnica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša koji je stupio na snagu 2000. godine. Osim toga, Hrvatska je s 35 do sada zabilježenih vrsta jedna od šišmišima najbogatijih zemalja Europe.

"Cilj nam je približiti ljudima ovu skupinu životinja i potaknuti ih na razmišljanje o potrebitosti zaštite šišmiša", poručuju organizatori.

Foto: Zlatko Čakić (ZOO Zagreb)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara