DOGOVOR ZEMALJA EU-A O FINANCIJSKOJ POMOĆI ZEMLJAMA U RAZVOJU

Zemlje članice EUa obvezale su se da će omogućiti 390 milijuna dolara godišnje od 2005. godine kako bi pomogle zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih učinaka, izjavio je u srijedu u Milanu talijanski ministar za zaštitu okoliša Altero Matteoli.

Udio Italije iznositi će 86 milijuna dolara, izjavio je ministar na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama, a udjeli ostalih članica nisu precizirani.

Ta će sredstva služiti za jačanje programa suradnje sa zemljama u razvoju u okviru Konvencije o klimatskim promjenama, rekao je talijanski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konferencija u Milanu, od 1. do 12. prosinca okupit će pod okriljem UN-a oko 4.000 izaslanika iz 170 zemalja sudionica Konvencije, sporazuma iz 1992. godine, koju je upotpunio protokol iz Kyota iz 1997. godine.

Taj Protokol, koji nameće industrijski razvijenim zemljama obvezu smanjenja plinova koji stvaraju učinak staklenika u posljednji je trenutak spašen u Bonnu zahvaljujući posebice toj financijskoj ponudi južnim zemljama.

Nekoliko mjeseci ranije ga je odbacila administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara