Dogovoreno ponovno odlaganje makarskog otpada na Donjoj Gori - prijetnja ponovnom blokadom

Eko stožer Splitskodalmatinske županije, uz sudjelovanje predstavnika svih gradova i općina Makarskog primorja, donio je popodne odluku o aktiviranju Plana intervencije u zaštiti okoliša, koji od sutra omogućava da se za privremeno odlaganje smeća ponovno otvori odlagalište Donja gora kod Podgore,izvijestio je župan Kruno Peronja, dok je po završetku sastanka desetak okupljenih Podgorana zaprijetilo da će ponovno blokirati to odlagalište.

Istim Planom intervencije nakon privremenog korištenja predviđena je sanacija i zatvaranje odlagališta smeća Donja gora, rekao je župan. Nakon 59 dana od kada su mještani blokirali pristupe trebalo je riješiti problem s odvoženjem otpada, posebno zbog velikog rizika po život i zdravlje ljudi, izjavio je i naglasio da je to privremeno rješenje do puštanja u rad jedinstvenog županijskog centra za gospodarenje otpadom ili do pronalaženja druge lokacije na čemu će se intenzivno raditi.

"Jučer sam plakao, a danas se smijem", rekao je novinarima makarski gradonačelnik Ante Novak na odlasku sa sastanka. Dodao je kako "odlazi zadovoljan što će problem sa smećem napokon biti riješen i što vidi da je pravna država već počela djelovati".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do konačnog zatvaranja odlagališta, sukladno odluci Eko stožera, smeće će se moći ponovno odlagati isključivo u vodonepropusnim balama, sukladno "bala-pres" tehnologiji, uređajem koji će nabaviti i postaviti korisnici odlagališta u najkraćem roku. Do početka "baliranja" otpad je potrebno odlagati uz primjenu svih dostupnih mjera kako bi se izbjeglo samozapaljenje te širenje mirisa, prašine, dima i ostalnih štetnih emisija u okoliš. Župan Peronja je rekao da će se odmah raspisati natječaj za ponude za sanaciju odlagališta prema najvišim ekološkim standardima. Cijenu, koja će biti poznata nakon prikupljanja ponuda, platit će korisnici, odnosno gradovi i općine s makarskog područja, a Županija će im pomoći s 200 tisuća kuna iz svog proračuna.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će mještani Podgore ponovno spriječiti dovoženje otpada, župan je odgovorio kako je ta odluka donesena na temelju zakona te da će u skladu sa zakonom i intervenirati, ako bude potrebno. Ako je neki dio odlagališta smeća na privatnom zemljištu, nastavio je, vlasnicima će se, ako to dokažu, platiti pravedna naknada. Kako je rekao, odlagalište je tamo 27 godina i nitko se do sada nije javljao.

Novinare je po završetku sastanka dočekalo desetak ogorčenih Podgorana, nezadovoljnih odlukom. Pero Kržanić, koji se predstavio kao jedan od vlasnika zemljišta na kojemu je deponij, rekao je kako neće proći niti jedan kamion. Pristup deponiju blokirat ćemo svim sredstvima, s djecom i oružjem ako bude potrebno, rekao je dodajući kako je to zemljište oduzeto prije 30-ak godina i da ga nitko nije platio. Ne dolazi u obzir ni nadoknada, poručili su, jer to je smeće kilometar od kuća i gosti nam zbog smrada bježe. Matko Vela tvrdi kako mu je neshvatljivo da ih se pri donošenju odluke ignorira, a "oni samo provode odluku Ministarstva zaštite okoliša o zatvaranju odlagališta".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara