Dogovorili se HNS i HDZ. Učiteljima od srpnja koeficijent raste dva posto

Dogovorili se HNS i HDZ. Učiteljima od srpnja koeficijent raste dva posto
Foto: FAH

HNS i HDZ su na koalicijskom sastanku postigli dogovor oko plaća učitelja.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka kako je rješenje da će, osim rasta osnovice od šest posto u sljedećoj godini (2+2+2), ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotovi do 30. lipnja, od 30. lipnja sljedeće godine rasti koeficijenti u prosvjeti dva posto.

Nismo inzistirali na tome da ta uredba treba biti donesena sutra prije proračuna, ali je to politički dogovor koji će biti javno objavljen i predstavljen sindikatima jer će biti obnovljen dijalog, istaknuo je Vrdoljak nakon sastanka s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Osim rasta osnovice, imamo sada rast koefijenata od dva posto na pola godine, rekao je Vrdoljak i dodao da će njegov prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a biti da prihvate premijerov prijedlog i da sutra dođu na sjednicu Vlade.

Vrdoljak smatra da će se taj prijedlog odnositi i na policajce.

Podsjetio je i kako HNS dvije i pol godine vrlo jasno provodi reformu obrazovanja te da je premijer nakon zadnjih razgovora ponudio i prihvatio rješenje s kojim misli da se može nastaviti dijalog sa sindikatima, nastaviti s reformom i u konačnici sve ono što učenici, roditelji, profesori i učitelji ne zaslužuju, a to je blokada rada.

Vrdoljak: Predsjednik sam HNS-a i koalicijski partner, a ne sindikalac

"To je poruka povjerenja i učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja i veselim se svim koracima pred nama - ono što smo prije dvije i pol godine rekli da ćemo izvršiti da će tako i biti", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Predsjedništva HNS-a.

Na pitanje hoće li sindikati biti zadovoljni odgovorio je da je tu kao predsjednik HNS-a i koalicijski partner i gleda s aspekta provedbe reforme i strategije obrazovanja i politike, a ne kao član sindikata. 

"Nisam sindikalac i koliko znam želja sindikata bila je rast plaća u koeficjentima 6,11 posto", rekao je, dodajući da će konačni rezultat tijekom 2020. biti rast plaća od 8,12 posto, što znači da za toliko u apsolutnom iznosu rastu plaće, korekcija koeficijenta se radi, a cjelokupna uredba vodit će računa o ispravku nepravde.

Na pitanje je li to pobjeda HNS-a odgovorio je kako je to bio dogovor o proračunu.

"Bio je to dogovor oko proračuna, ne bih to tako procijenio. Ne treba se nitko osjećati ni ucijenjen ni procijenjen", rekao je i dodao kako zajedno rade na reformi obrazovanja i drugome.

Na pitanje ako to nije pobjeda, je li bila predstava HNS-a, Vrdoljak je rekao kako ga čekaju zbog sjednice Predsjedništva stranke

Jandroković otkrio detalje dogovora

Nakon koalicijskog sastanka, a zatim i bilateralnog sastanka HDZ-HNS, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je novinare o dogovoru s HNS-om i izrazio nadu da će se i sindikati koji su u štrajku vratiti za pregovarački stol, prenosi N1.

"Mi idemo pred Sabor sa rebalansom proračuna, proračunom, setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i zakonom o blagdanima. Oko toga postoji konsenzus i svi članovi koalicije su se usuglasili da su prijedlozi dobri i da ih podržavaju", otkrio je nakon koalicijskog i sastanka s HNS-om predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Nakon zajedničkog sastanka razgovarali smo s predstavnicima HNS-a. Dogovorili smo da idemo s tekstom proračuna kakav je Vlada predvidjela, a dogovorili smo se da se ubrza rad na Uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30.lipnja.

Znači ono što je najavio predsjednik Vlade da želi za iduću godinu 2+2+2 i da se u brzo vrijeme riješi pitanje uredbe o koeficijentima.

Kako bi stvorili jedan pozitivan pritisak na izradu uredbe odlučili smo kako u slučaju da ona ne bude donesena do 30.6 da bi išli s dva posto gore za one resore koji su potplaćeni, a to su policija i prosvjeta", istaknuo je Jandroković.

Kaže da će razgovarati sa sindikatima i vjeruje da je ponuda dobra. A kao dodatni osigurač nude dva posto povećanje koeficijenta ako ne bude uredba gotova do kraja lipnja 2020.

Pupovac: Nastavljaju se bilateralni razgovori između HNS-a i HDZ-a

Razgovori između HDZ-a i HNS-a nastavljaju se u bilateralnom formatu nakon što su na koalicijskom sastanku svi članovi vladajuće koalicije razgovarali o pitanju odnosa između partnera u vladi, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. 

"Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu", rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

"Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma", dodao je.

Pupovac je rekao da ne može govoriti o detaljima razgovora. 

"Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla", ocijenio je Pupovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara