Dok je sin spašavao djecu iz tajlandske spilje, njegov otac gubio je bitku sa životom

Dok je sin spašavao djecu iz tajlandske spilje, njegov otac gubio je bitku sa životom
Foto. EPA

OTAC jednog od spasioca djece s Tajlanda, australskog liječnika, preminuo je neposredno nakon završetka spasilačke operacije u kojoj je njegov sin imao jednu od najbitnijih uloga u izvlačenju 12 dječaka i njihova trenera iz poplavljene spilje.

Anesteziolog Richard Harris, koji je brinuo o zdravlju 12 zarobljenih dječaka i njihovom treneru, bio je jedan od spiljskih ronilaca koji su akciju spašavanja uspješno dovršili u utorak.

''Rano jutros Harrisov otac je preminuo u Adelaidu ... netom nakon što su svi izašli iz spilje'', rekao je Andrew Pearce, inače Richardov kolega iz spasilačke službe MedSTAR u tom australskom gradu.

"Neočekivani šok"

''Bio je to potpuni neočekivani šok'', dodao je Pearce novinarima, no nije kazao što je uzrok smrti ni koliko je Richardov otac Jim bio star.

''Richard je akciju spašavanja stavio na prvo mjesto ... i sada mora doći i nositi se s onime što se dogodilo noćas'', dodao je Pearce, te nastavio: ''Daš sve od sebe, i onda saznaš tužnu vijest o svome ocu, koji ti je najbolji prijatelj. To je jako, jako teško.''

Harris je odbio komentirati slučaj za australske medije na Tajlandu.

Dječja nogometna ekipa ''Veprovi'', stara između 11 i 16 godina, i njihov 25-godišnji trener bili su zarobljeni od 23. lipnja u spilji koju su htjeli istražiti u provinciji Chiang Rai, kada je obilna kiša potopila spiljske prolaze.

Spašeni dječaci

Pronašli su ih prošli ponedjeljak britanski ronioci, gladne i zbunjene, kako sjede na blatnjavoj obali u mraku, nekoliko kilometara unutar spiljskog kompleksa.

Harris je bio jedan od najbitnijih subjekata koji je morao utvrditi jesu li dječaci fizički spremni za izrazito opasno putovanje prema površini.

''Jedinstveni spoj njegova iskustva u medicini i spiljskom ronjenju bio je ključan za uspjeh ove akcije'', rekao je narednik Alex Rubin iz australskog ministarstva obrane u Chiang Raiju.

Australski premijer Malcolm Turnbull objavio je i video gdje razgovara s Harrisom te mu upućuje saučešće i čestitke povodom uspješne akcije spašavanja. Harris mu je zahvalio,te dodao: ''Ovdje su najveći heroji djeca, i četvorica tajlandskih Navy SEAL-ova koji su ih čuvali. Oni su najčvršći ljudi i klinci koje sam imao prilike upoznati.''

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara