Istraga Todorićeve imovine zaustavljena je za vrijeme Slavka Linića

Istraga Todorićeve imovine zaustavljena je za vrijeme Slavka Linića

Foto: Hina, Index

"NISMO u mogućnosti dostaviti tražene informacije", stoji u odgovoru Porezne uprave na upit portala Index kako je završila istraga imovine Ivice Todorića koju je provela ta institucija, s obzirom na to da je 2012. bio pozvan da objasni kako je stekao imovinu. Upitali smo Poreznu kako je moguće da tada nisu utvrdili nepravilnosti i hoće li netko zbog toga odgovarati. Ali pozvali su se na poreznu tajnu.

"Dužni smo čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku i sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom", kazali su nam u Poreznoj upravi.

Tajne zapravo ne bi trebalo biti jer je sam Ivica Todorić u posebnom priopćenju, u svibnju 2012., objavio kako "Porezna uprava, odnosno Područni ured Zagreb prikuplja podatke o njemu kao poreznom obvezniku". Todorić je tada, u posebnom priopćenju, naglasio da smatra potpuno logičnim "da se sve osnove vezane na stjecanje imovine utvrde i kod njega kao poreznog obveznika". Danas ne znamo kako je završila ta istraga ni to je li možda zaustavljena. Prema svemu sudeći, istraga je zaustavljena i to nakon poziva Todorića Banskim dvorima.

Danima smo čekali da nam jave da ništa ne mogu reći

Odgovor na jednostavno pitanje o provjeri Todorićeve imovine iz Porezne uprave čekali smo danima, a navodno je kasnio jer se nije mogao pronaći dokument iz te godine o provjeri njegove imovine. Na kraju su se, u odgovoru na upit Indexa, pozvali na čuvanje porezne tajne. Također smo doznali i kako je Porezna uprava Todorićevu osobnu imovinu provjeravala početkom ove godine, ali na kraju te, navodno vrlo kratke provjere, utvrđeno je kako "ne postoje uvjeti za otvaranje eventualnih poreznih nadzora". Sve je to suprotno posljednjim otkrićima policije, DORH-a, revizije i izvanrednog vladina povjerenika Ante Ramljaka oko imovine Todorićevih. No krenimo redom.

Nakon što je Kukuriku koalicija na čelu sa Zoranom Milanovićem i ministrom financija Slavkom Linićem 2012. tek zasjela u Banske dvore te se predstavljala kao lijeva politička platforma, najavljeno je kako će Porezna uprava češće provjeravati najbogatije Hrvate. Ministar financija Slavko Linić širio je tada mantru kako neće biti nedodirljivih, a najavljivale su se i mjere vlade koje su trebale napokon dotaknuti dotad bogate i nedodirljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tada su pozvane da objasne porijeklo svoje imovine i estradne zvijezde poput Marka Perkovića Thompsona i neki sportski djelatnici, a osim Todorića, u to vrijeme potvrđena je i provjera imovine Emila Tedeschija.

I Todorić i Tedeschi potvrdili su tada da Porezna uprava želi provjeriti porijeklo njihove imovine, a Tedeschi je čak priznao da je osobno otišao u tu instituciju. No što se Todorića tiče, sve je stalo na neslužbenoj vijesti kako je Todorić, "uvrijeđen pozivom", najavio da će umjesto njega u Poreznu otići odvjetnik.

Kod Todorića su se tada posebno provjeravali Kulmerovi dvori, odnosno prebacivanje tvog dvorca s vlasništva Agrokora na obitelj Todorić kao i dva kredita Hypo banke. Poreznu su zanimale i ostale osobne nekretnine Todorićevih koje je navodno kupovao, odnosno pravdao novcem Agrokorovih dividendi. U fokusu su bili i lovišta, vile i jahte.

Zanimljivo je kako je policija tek sada, tijekom šestomjesečnih izvida, otkrila ključne podatke vezane uz financijske malverzacije oko prebacivanja Kulmerovih dvora s Agrokora na osobnu imovinu Todorićevih. Nedavno su tako otkrivene transakcije, odnosno posudbe Agrokoru prema Todoriću kako bi otkupio Kulmerov dvorac, a dva sporna kredita Todorić je navodno pokrivao doznakama iz Agrokora. Te transakcije Porezna uprava morala je utvrditi još 2012.

Todorić pozivom ministru zaustavio istragu svoje imovine?

Valja naglasiti kako su Poslovni dnevnik i Večernji list pisali u svibnju 2012. da je nakon poziva Porezne uprave bilo telefonskih razgovora između Banskih dvora i Agrokora, a navodno je Todorić tada pričao s nekim od ministara. Todorić je tada objašnjavao da "Porezna ne može naći ništa sporno jer ga poreznici, kao i njegovih četrdesetak tvrtki, provjeravaju intenzivno i redovito".

Tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je tada da "Ivica Todorić zaslužuje pažnju i respekt kao poslovni čovjek čije tvrtke posluju na najvišem nivou". Reagirala je i Hrvatska udruga poslodavaca optuživši Poreznu upravu da je puštanjem informacije o pozivu Todoriću i ostalim poznatim Hrvatima zapravo "trgovala" informacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara