Dok mu se raspada Vlada Orešković u stranim medijima napada pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu"

Dok mu se raspada Vlada Orešković u stranim medijima napada pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu"

Foto: Screenshot

PREMIJER Tihomir Orešković, u trenutku dok g astranka koja ga je predložila za funkciju predsjednika Vlade pokušava srušiti, u intervjuu stranom poslovnom portalu Bne Intellinews napada opoziciju i "strane sile" zbog optužbi da je njegova vlada nesklona prema medijima i da simpatizira rehabilitaciju ustaštva.

Hvali se privatizacijom državnih tvrtki

"Prihvatio sam privilegiju i izazov da se kao premijer fokusiram na jačanje ekonomije, smanjivanje duga, povećanje investicija i poboljšanje života hrvatskih građana. Naš je prioritet ekonomija, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta", izjavio je Orešković za Bne Intellinews. Dodao je da je nedavna procjena reformskog plana njegove Vlade od strane Europske komisije bila pozitivna. 

"Europska komisija je konstatirala da su reforme ambiciozne što odražava napore ove vlade da pokrene gospodarstvo. Očekujemo rast BDP-a od 2 posto i deficit od 2,6 posto, kao i da 2016. godina bude prva u kojoj ćemo vidjeti smanjenje javnog duga u odnosu na BDP. Već smo započeli privatizaciju određenih tvrtki kako bismo s 200 milijuna eura smanjili dug u ovom tromjesečju", poručio je Orešković.

Najavio je i da će se projekt LNG terminala na Krku koji je započela bivša vlada nastaviti i da je to strateški projekt, u skladu s europskom strategijom uvođenja novih ruta opskrbe. Dodao je da je njegova vlada snažno fokusirana na jačanje energetskih investicija.

Tehnokrat vlade koja simpatizira ustaše

Bne Intellinews, međutim, postavlja pitanje hoće li Orešković biti i dalje na poziciji premijera kada će trebati provesti reforme i realizirati investicije. Pišu da njegova Vlada pleše po rubu i da su izgledni prijevremeni izbori. Oreškovića opisuju kao tehnokrata koji se vratio iz Kanade. Pišu da je bio iznenadni izbor za premijera nakon tjedana pregovora, a podsjećaju i na to je Orešković ismijan zbog svoje PowerPoint prezentacije na predstavljanju u Saboru, ali da je to ubrzo postao najmanji od njegovih problema.

Svoje su čitatelje informirali i o događajima otprije nekoliko dana kada je Orešković zatražio smjenu svojih dvaju potpredsjednika te o aferi Konzultantica Tomislava Karamarka. Spomenuli su i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog simpatiziranja ustaša, a cijela je vlada, pišu, pod optužbama za simpatiziranje rehabilitacije ustaštva i zagovaranje medijskih nesloboda. U kronologiji događaja navode i Markićkin marš protiv abortusa i težnje nekih konzervativnih grupa da zaustave reformu školstva. Orešković je, piše Bne Intellinews, branio Hasanbegovića.

Napao pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu"

"Pozicija moje vlade je u skladu s pozicijom većine Europe koja osuđuje sve totalitarne režime, i komunistički i fašistički", izjavio je Orešković za Bne Intellinews u Karamarkovom stilu. "Nažalost, mnogo Hrvata još uvijek ne želi prihvatiti totalitarnu narav komunističkog jugoslavenskog režima. Tužno je da neki od njih još žive u prošlosti i ne mogu krenuti naprijed.

Još uvijek možemo u hrvatskom parlamentu čuti "Smrt fašizmu, sloboda narodu" što je pozdrav komunističkih partizana. Hrvatska se vrlo dobro sjeća vremena u kojima su komunisti pokušali zastrašiti njihove protivnike nazivajući ih fašistima. Jasno je i da su svi oblici totalitarizma, bilo da je riječ o fašizmu, nacizmu ili komunizmu okrznuli čovječanstvo i da moraju biti prezreni", poručio je Orešković u trenutku dok mu se raspada Vlada.

A o raspadu Vlade nagađa i Bne Intellinews koji piše da će dani koji slijede otkriti hoće li se eksperiment nastaviti i hoće li Orešković dobiti priliku da nastavi s reformama, a da prijevremeni izbori vjerojatno neće donijeti radikalno drukčije rezultate od izbora u studenom što bi moglo, pišu, još produbiti duboko ukorijenjene hrvatske ekonomske probleme.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara