Dok su čekali Plenkovićeve mjere, otkaze je dobilo najmanje 7000 ljudi

Dok su čekali Plenkovićeve mjere, otkaze je dobilo najmanje 7000 ljudi
Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Index

PREMIJER Plenković danas je napokon predstavio mjere za spas gospodarstva, znatno ozbiljnije od onog prvog paketa koji je djelovao kao prevara jer se radnicima nudio neto minimalac, što je za većinu manje nego što bi dobili da se prijave na Zavod za zapošljavanje. 

Poduzetnicima kojima je posao na rubu bankrota nudio se poček u plaćanju poreza, koje bi morali platiti nakon višemjesečne obustave rada.

Prva točka novih mjera odnosi se na isplatu plaća radnicima u krizom pogođenim tvrtkama. Njima je iznos korigiran s minimalca od 3250 kuna na 4000 kuna neto. Također, država će sada za tu plaću plaćati i doprinose, što do sada nije bio slučaj. Računa se da bi ovom mjerom moglo biti obuhvaćeno 400 tisuća radnika u 65 tisuća tvrtki.

>Pratite propast uživo: Jučer opet preko tisuću otkaza. Mjera i dalje nema

Mjera koja je firmama posebno bitna u ovoj situaciji jest plaćanje PDV-a po naplati računa. Poduzetnici su i prije krize tražili da se uvede plaćanje PDV-a po naplati računa, jer je nelogično da netko mora platiti porez na nešto što nije naplatio, no takav način plaćanja mogle su imati samo firme s prihodom do 7,5 milijuna kuna. To je sada u sklopu protukriznih mjera uvedeno za sve.

Komplicirani kriteriji zbog kojih će nastati kaos u administraciji

Što se tiče plaćanja doprinosa i poreza na dobit i dohodak, tu su kreatori mjera malo zakomplicirali kriterije, pa će tako firme s prometom do 7,5 milijuna kuna moći dobiti njihovu obročnu otplatu, ali samo ako imaju pad prihoda od 20 do 50 posto. Ako im je pad prihoda veći od toga, onda mogu računati na otpis tih obaveza. Za one s padom prihoda do 20 posto, računa se da nemaju problema u poslovanju i ne mogu računati na odgode i otpise.

Za firme s prometom preko 7,5 milijuna kuna predviđeno je da će moći računati na obročnu otplatu ako imaju pad prihoda do 50 posto. Za one firme koje će imati pad prihoda veći od 50 posto predviđeno je da će im se raditi otpisi poreza proporcionalni postotku pada.

Pitanje je kako će u praksi ići provedba ovako kompliciranih mjera, jer svatko tko poznaje hrvatsku administraciju zna da će za dokazivanje svega ovoga trebati registrator papira. Administracija je već sada preopterećena desecima tisuća zahtjeva, koje sve moraju prekontrolirati.  

U tjedan dana otkaze dobilo najmanje sedam tisuća ljudi

U problemima su i računovodstveni servisi koji u praksi svu tu dokumentaciju pripremaju. Zbog tog preopterećenja računovodstvenih servisa je danas i najavljeno pomicanje roka za predaju financijskih izvještaja za prošlu godinu s kraja travnja na kraj lipnja.

Osim toga, problem je i kašnjenje mjera. Pomoć je dobra ako je na vrijeme, a za tisuće ljudi sada je već kasno. U posljednjih tjedan dana broj nezaposlenih povećao se za preko sedam tisuća. 

>Evo kako bi to izgledalo da država zaista brzo želi riješiti pomoć firmama na samrti

Je li se sve skupa moglo jednostavnije izvesti? Vjerojatno jest. Marko Rakar je danas na svom Facebook profilu objavio zgodnu ideju prema kojoj bi se tvrtkama gotovo automatizirano odobravala pomoć u iznosu tromjesečnih troškova. Bez suvišnog administriranja kompliciranja. Kako će hrvatska administracija odraditi ovaj posao, ostaje za vidjeti, ali sudeći po dosadašnjim iskustvima teško je očekivati da neće biti velikih problema.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara