UHLJEBISTAN

Dok su građani na godišnjem odmoru, vlada zapošljava stotine novih uhljeba

Dok su građani na godišnjem odmoru, vlada zapošljava stotine novih uhljeba
Foto: Pixsell/Dusko Marusic

ŠPICA je turističke sezone. Članovi vlade, saborski zastupnici, kao i većina državnih službenika i građana, iskorištavaju svoje godišnje odmore. 

Međutim, dok se Hrvatska odmara, vlada je u samo nekoliko ljetnih dana raspisala natječaje za zapošljavanje u raznim javnim sektorima, u koje pokušavaju uhljebiti doslovno stotine ljudi. 

Natječaji za Hrvatsku lutriju, carinike i Ministarstvo rada

Tako je Ministarstvo financija 8. kolovoza raspisalo natječaj za člana Uprave Hrvatske lutrije, i to na četiri godine, a kandidati, između ostalog, moraju imati najmanje 10 godina radnog iskustva, od kojih najmanje pet na rukovodećoj poziciji. Također, ne smije postojati pravomoćno rješenje nadležnog suda o provođenju istrage, kao ni potvrđena optužnica, presuda o izdavanju kaznenog naloga te nepravomoćna presuda. 

Ovo nije jedini natječaj Ministarstva financija. Carinska uprava je raspisala tri natječaja u kojima traže 51 novog zaposlenika. Prvo su 6. kolovoza objavili oglas za prijam namještenika u državnu službu na neodređeno vrijeme. Područni carinski ured u Zagrebu traži jednog službenika u službi za upravljanje ljudskim potencijalima. 

Nakon dva dana, 8. kolovoza, slijedi drugi natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme. Brojni carinski uredi diljem Hrvatske izvanredno primaju 25 novih različitih službenika. Od stručnih suradnika, preko samostalnih upravnih referenata, inspektora, carinika 1. vrste do višeg savjetnika.

Isti dan objavljuju još jedan natječaj, ovaj put s redovitim prijamom. I ovdje traže novih 25 zaposlenika, samo što su u ovom natječaju traženi vježbenici u graničnim carinskim uredima.

Također, 8. kolovoza i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljuje svoj natječaj. Oni traže jednog savjetnika u Sektoru za rad i zaštitu na radu te 11 inspektora diljem Hrvatske.

Referenti, savjetnici i stručni suradnici

8. kolovoza i Ministarstvo pravosuđa raspisuje dva natječaja, zajedno s jednim malo starijim, objavljenim 20. srpnja, u kojima traže 25 novih zaposlenika. U srpanjskom natječaju traže načelnika sektora Uprave za strateški razvoj i projekte u Upravi za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu, zajedno s još šestero savjetnika.

U natječajima objavljenima 8. kolovoza traže 17 novih upravnih referenata, stručnih suradnika i savjetnika po Zagrebu i ostatku Hrvatske.

Među ljetnim natječajima je i onaj Ministarstva unutarnjih poslova. 25. srpnja raspisan je natječaj za popunu slobodnih radnih mjesta u MUP-u. Potrebna su im 34 nova zaposlenika, među kojima su referenti, stručni savjetnici, tajnici i nadzornici. Potreban im je stručni suradnik u Službi za europske poslove i pripremu predsjedanja Vijećem Europske unije, kao i stručni suradnik u Odjelu za prevođenje.

Traže također 18 novih zaposlenika, među kojima su vještaci za detekciju i vještačenje tragova papilarnih linija, pomoćnik kapelana, skladištar oružja, sistem inženjer te razni tehničari.

Traži se glavni tajnik Ministarstva poljoprivrede

Također, 11., 16. i 17. srpnja je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture raspisalo natječaje. Objavili su ga na službenim stranicama 25. srpnja. Oni traže 52 nova zaposlenika. Kako navode u natječajima, potrebni su im novi savjetnici i referenti, kao i jedan voditelj pododsjeka. Među njima je i 16 novih radnika po lučkim kapetanijama diljem zemlje.

Ministarstvo poljoprivrede je 1. kolovoza raspisalo natječaj za glavnog tajnika. 

Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade 2. kolovoza raspisuje natječaj za devetero novih zaposlenika. Trebaju im knjigovođe i stručni referenti.

Državna geodetska uprava 6. kolovoza objavljuje svoj natječaj za prijam u državnu službu, a oni traže 34 nova savjetnika, referenta i stručna suradnika.

Skrivanje uhljebljivanja

Dok vlada uhljebljuje doslovno stotine novih referenata i suradnika, Ministarstvo uprave skriva podatke o broju zaposlenih u javnom sektoru kako građani ne bi vidjeli da njihov broj nezaustavljivo raste, iako bi, s obzirom na masovno iseljavanje i uvođenje suvremenih tehnologija, bilo logično da potreba za državnim zaposlenicima pada.

>> HDZ skriva masovno uhljebljivanje: Prestali objavljivati podatke

Na stranicama Ministarstva uprave otprilike svaka tri mjeseca objavljivan je dokument od 60-ak stranica pod naslovom “Statistički prikaz”, u kojem su se, između ostalih, mogli pronaći podaci o broju državnih i javnih službenika i namještenika. Posljednje takvo izvješće objavljeno je u prosincu 2017., a objavu novijeg izvješća još nismo dočekali.

Službenica Ministarstva uprave za Index je objasnila kako se izvješće do daljnjeg neće objavljivati jer podaci o broju zaposlenih koje dobivaju iz Centralnog obračuna plaća nisu točni, odnosno kažu da se dio zaposlenih broji više puta - jedna osoba koja, primjerice, radi u dvije škole broji se kao dva zaposlena - te dok se taj problem ne riješi, neće biti objave statistike.

Broj zaposlenih u javnom sektoru nedvojbeno raste

Radi se o vrlo neobičnoj odluci jer “Statistički prikaz” sadrži i brojne druge podatke poput broja novorođene djece, umrlih, sklopljenih brakova, životnih partnerstava, broja birača…

No jasno je o čemu je riječ. Index je početkom godine, upravo na temelju tog izvješća, pisao o rastu broja zaposlenih u javnom sektoru - u prvih devet mjeseci 2017. zaposleno ih je oko 2600 više, a trend je vidljiv i ranijih godina. Krajem 2015. godine broj zaposlenih u državnim i javnim službama iznosio je 230.072, da bi do kraja sljedeće, 2016. godine, porastao na 231.224 zaposlena. Do polovice 2017. godine, odnosno do kraja lipnja, njihov broj raste na 232.240, da bi do kraja rujna 2017. porastao na 233.886.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara