DOKLE VIŠE? Ratni veterani imat će prednost u izborima za ravnatelje škola

DOKLE VIŠE? Ratni veterani imat će prednost u izborima za ravnatelje škola

Foto: FaH

PREMA odluci ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ratni veterani imat će prednost pri zapošljavanju ravnatelja škola. Kako doznajemo, radi se o direktnoj posljedici Zakona o braniteljima, koji je izglasan krajem prošle godine.

>> NOVI ZAKON O BRANITELJIMA Svaki dan prosvjeda šatoraši naplatili 10 milijuna kuna


Naime, prema odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu, prednost će imati  - ratni veterani. Ta odluka, koju potpisuje ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, izazvala je burne reakcije, a ministar branitelja Tomo Medved u tome ne vidi baš ništa sporno.

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da se radi o direktnoj posljedici Zakona o braniteljima te da je ministrica Divjak tu odluku potpisala nakon više upita iz škola.

"Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja -  osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost", rekao je Tomo Medved u razgovoru za HRT.

Ravnatelji nezadovoljni


Ravnatelji škola zabrinuti su zbog stavke prema kojoj prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni ratni veterani s osam godina staža u školi.

"Problem je što oni automatski preskaču izbornu proceduru i nemaju jednake uvjete sa svima ostalima. Samo nezaposleni branitelj može ostvariti tu prednost. Svi ostali branitelji, iako rade u školi, to nemaju", rekla je Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Novi zakon o braniteljima progurao bivši šatoraš Tomo Medved


Tako se još jednom pokazalo da je novi Zakon o braniteljima, koji je u vladi gurao bivši šatoraš Tomo Medved, i više nego sporan.

Podsjetimo, novi Zakon o braniteljima hrvatske građane će koštati najmanje 219 milijuna kuna, koliko je tim zakonom osigurano za privilegije ratnih veterana.

>> Sabor izglasao novi Zakon o braniteljima, građani će biti opljačkani za najmanje 219 milijuna kuna

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara