Doktorica prijavila pacijenta MUP-u, on joj zaprijetio: "Ako izgubim vozačku..."

Doktorica prijavila pacijenta MUP-u, on joj zaprijetio: "Ako izgubim vozačku..."
Foto: Pixsell/Davor Puklavec

PACIJENT iz Orahovice u petak je došao bijesan u ordinaciju svoje obiteljske liječnice koja je MUP-u prijavila promjenu njegovog zdravstvenog stanja i uputio prijetnje njenoj zamjeni jer je njegova liječnica tad bila na godišnjem odmoru.

"Pacijent je došao revoltiran prijavom i liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da kaže doktorici da je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke", kratko je za Index rekao dr. Berislav Bulat iz podružnice Koordinacije liječnika obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije (KoHOM VPŽ) te ujedno član HLK-a VPŽ-a.

Dr. Peček-Vidaković pacijentovu je promjenu zdravstvenog stanja, kaže dr. Bulat, morala prijavili policiji sukladno Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima.

Ekspresna kazna liječnici koja nije prijavila pacijentovo zdravstveno stanje MUP-u

Podsjetimo, nakon strašne prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije i ubrzo je kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna jer nije prijavila pacijenta MUP-u.

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM) dr. Vikica Krolo u razgovoru za Index je tad rekla da je spomenuta obiteljska liječnica traumatizirana ekspresnom reakcijom policije koja je došla u pretres njene ordinacije, kao i kaznom koju je dobila.

"Liječnica je dosta istraumatizirana i ne želi izlaziti u javnost. Radi već 34 godine i ovo je prvi put da joj je policija pretresla ordinaciju. Iza nje je uspješna karijera i za dvije do tri godine odlazi u mirovinu, tako da joj je ovo baš bio šok i dosta teško sve to proživljava. Prvo su je neslužbeno nazvali na telefon iz policije i rekli joj da trebaju medicinsku dokumentaciju tog pacijenta koji je skrivio nesreću i onda im je rekla da nema problema, samo da joj donesu nalog.

Međutim, ubrzo su joj u ordinaciju banula četvorica iz policije, od kojih je jedan bio inspektor, i izvršili su pretres kako bi uzeli materijalne dokaze iako im je ona sve pripremila na CD-u i dobrovoljno predala", ispričala je za Index dr. Krolo.

Liječnica će se žaliti

Navodi kako je sve jako ružno ispalo te da je policija došla u pretres po nalogu Prekršajnog suda, za koji navodi kako je sve odradio nevjerojatnom brzinom te je tako već tjedan dana nakon nesreće izvršen pretres, a samo tjedan dana kasnije je kažnjena novčanom kaznom od 5 tisuća kuna.

Liječnica s 34 godine iskustva podnijela je žalbu. Kaže da se ne smatra krivom jer nigdje nije jasno propisano što je točno trebala prijaviti.

"Ona nije ni kriva ni odgovorna za pacijenta u privatno vrijeme, kao ni mi ostali liječnici obiteljske medicine. Ovo se ne bi smjelo rješavati na ovakav način, preko leđa obiteljskih liječnika, jer Zakonom o sigurnosti prometa motornim vozilima nije definirano koja stanja pacijenta moramo prijavljivati policiji. Stvar je u tome da to može biti bilo koja promjena stanja. Znači da bismo trebali prijavljivati svakog tlakaša, dijabetičara, to je toliko širok pojam, a da ne govorimo o uzimanju lijekova za smirenje, neke lijekove možete kupiti bez recepta, recimo ovi lijekovi za alergiju vam mogu smanjiti uračunljivost, a mogu se kupiti bez recepta. Kako ćemo mi znati što nam pacijent uzme bez recepta", kazala nam je dr. Krolo.

"Dosad liječnici nisu bili revni kod prijava pacijenata"

Navodi kako se treba staviti osobna odgovornost vozača koji ne bi smio voziti u određenim zdravstvenim stanjima, a ne da budu kažnjeni liječnici. Dodaje i kako na ovaj način liječnici gube povjerenje pacijenata.

Dr. Ines Balint, također obiteljska liječnica, za Index je rekla kako obiteljski liječnici dosad nisu bili revni što se tiče prijava promjena zdravstvenih stanja pacijenata MUP-u, no zaključuje kako će sad morati prijavljivati promjene.

"Nas obiteljske liječnike po ovom Zakonu mogu kažnjavati i kaznama do 15.000 kuna, i uz to još osiguravajuća kuća može tražiti nadoknadu troškova od liječnika. Iako bilo koji liječnik koji liječi pacijenta može liječenjem istog utjecati na promjenu zdravstvenog stanja vozača, na kraju se sve svodi na odgovornost obiteljskih liječnika jer nisam doživjela da itko nakon bolničkog liječenja šalje prijavu zdravstvenog stanja pacijenta", kazala nam je dr. Balint.

Ističe kako je sve skupa kompleksno pitanje na koje ne znaju odgovor - koja sve stanja pacijenta su dužni prijavljivati.

"Mi bismo kod svake promjene pacijentovog zdravstvenog stanja po tome trebali obavještavati MUP o tome, a potom MUP poziva pacijenta da u hitnom roku obavi hitan pregled kod vještaka koji je specijalist medicine rada. Naime, samo se specijalistima medicine rada može uputiti pacijent na izvanredan liječnički pregled te oni utvrđuju utječe li to na njegovu sposobnost upravljanja vozilom i na koncu mu izdaju uvjerenje o sigurnom upravljanju motornim vozilom", objasnila je dr. Balint.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara