Dokument o uplati novca za Društvo prijatelja dubrovačke starine - falsificiran?

Tekst: S.C.H.
Foto: Admir Buljubašić / Cropix

DUBROVAČKI gradonačelnik Andro Vlahušić potpisao je dokument kojim je tadašnjem predsjedniku Društva dubrovačke starine Denisu Orliću naložio "maksimalnu isplatu do konačnog dogovora dva milijuna kuna" za sporni Općinski dom na Šipanu, zbog kojega je prošloga tjedna Ured gradonačelnika posjetila i kriminalistička policija.

Prema tekstu koji je danas objavio Dubrovački list, dokument je Vlaušić potpisao još 26. travnja ove godine, uz napomenu da se pismo dostavi Denisu Orliću i pismohrani Grada Dubrovnika. No dokument s identičnim urudžbenim brojem i oznakom klase objavili su i neki drugi lokalni mediji, no Dubrovački list tvrdi kako dva dokumenta, odnosno onaj koji su oni imali u posjedu i onaj koji su objavili drugi mediji, iako isto označeni, nisu isti.

Dokument o uplati naknadno je skraćivan?
 
Naime, na nalogu kojeg posjeduje Dubrovački list postoje dvije cjeline. Tekst u tom dokumentu navodi: "U prilogu Vam dostavljam dopis Vrtlar d.o.o te Vas obavještava da je Grad Dubrovnik suglasan s ovim zahtjevom". Nadalje stoji: "S obzirom na novo vještvo sudskog vještaka Općinskog doma u Šipanskoj luci maksimalno isplatiti do konačnog dogovora 2.000.000,00 kuna". Na drugom dokumentu koji kola ostalim medijima, tvrdi list, nedostaje drugi pasus u kojem se spominju Općinski dom u Šipanskoj luci i nalog za isplatu!

"Krivotvorenje službenog dokumenta kazneno je djelo, a logično je da 'skraćivanje' originalnog naloga u ovom slučaju nije u cilju Društvu prijatelja dubrovačke starine" upozorava list i dodaje kako policija već posjeduje oba dokumenta te da će upravo oni dati konačno mišljenje o cijeloj priči.

Kriminalistička policija ušla u ured gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića

Podsjetimo, policija je 15. ovog mjeseca ušla u ured gradonačelnika Vlahušića kako bi ispitala navode prema kojima je on prekršio ovlasti i sam odlučio o sudbini nekretnine "Dubravka" na Šipanu, vrijedne pet milijuna kuna, i to bez odluke Gradskog vijeća. Nekretnina na Šipanu je u vlasništvu tvrtke Dubrovačko primorje kontroverznog gradskog zastupnika Pere Vićana, koji sa svojom Nezavisnom listom vlada gradom u koaliciji sa SDP-om i HNS-om.

Dubrovnik je prvotno odbio kupiti nekretninu, koja je zaštićeno kulturno dobro, i za koju je Vićan tražio pet milijuna kuna, no predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Orlić naknadno je priznao da je njegovo društvo uplatilo iznos od milijun kuna izravno na račun tvrtke Dubrovačko primorje i to nakon zamolbe Grada Dubrovnika, odnosno gradonačelnika Andre Vlahušića, koji se o tome nije konzultirao sa Gradskim vijećem. Taj je novac navodno trebao poslužiti kao predujam za kupnju Vićanove nekretnine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara