Dokumentarni filmovi o M. Nekiću - slikaru zatočeniku

Australski dokumentarni filmovi "Hrvatska šestorica montirani sudski postupak Sydnay 1979." i "Vox populi o slikaru Mili Nekiću i njegovoj izložbi u Sydnayu 1988." prikazani su u četvrtak navečer u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi.

Nakon projekcije filmova, o Mili Nekiću i hrvatskom mučeništvu govorili su bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i pravosuđa Zvonimir Šeparović, australski novinar i autor filma "Vox populi" Vlado Lušić, književnica Nevenka Nekić i glavni junak filmova slikar Mile Nekić.

Filmovi pokazuju sudbinu šestorice australskih Hrvata koje su na poticaj i uz scenarij jugoslavenske tajne policije UDBE uhitile 1979. australske vlasti, rekao je Lušić i dodao kako su na montiranom procesu bili optuženi da su pokušali ubaciti otrov u sydnayski vodovod.

Lušić je rekao da su tada osuđeni na petnaest godina tamnice, a Mile Nekić je za to vrijeme završio likovnu akademiju. Doživio je da mu prvu izložbu slika otvori u zatvoru australski ministar za zatvore, dodao je.

Tada su uz Nekića još bili osuđeni Ante Zvirotić, Maksim Bebić, Vjekoslav Brajković i braća Josip i Ante Kolaković.

Šeparović je napomenuo kako iz tog vremena pamtimo i Grahama Blewitta, donedavnoga zamjenika tužitelja na Haaškome sudu.

Šeparović je kazao kako će "u mjesecu mučeničke smrti blaženoga kardinala Stepinca, na korizmeni petak biti za hrvatskoga predsjednika, na novi mandat od pet godina ustoličen svjedok tog Blewitta u procesu protiv protiv hrvatske države na Haaškom sudu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kontinuitetu hrvatskoga mučeništva od kardinala Stepinca, kojem je tužitelj bio Jakov Blažević, Šeparović je rekao i kako je na sudu u Haagu protiv Hrvatske svjedočio i zadnji jugoslavenski predsjednik SIV-a Ante Marković.

Nakon 15 godina vratio nam se i Budimir Lončar koji se 1991. u međunarodnoj diplomaciji zalagao protiv priznanja Republike Hrvatske, ustvrdio je Šeparović i dodao kako je Lončar tada zastupao tezu o građanskom ratu i pravima manjina.

Nevenka Nekić je napomenula kako je "Mile stvorio izvanredno snažno ekspresionističko slikarstvo.

Nikad nisam bio slobodniji jer mi je ususret došao Krist, istaknula je Nekić riječi haaškoga uznika Darija Kordića koje se, kako je rekla mogu potpuno reći i za Milu.

Nakon što je u Australiji izdržao cjelokupnu zatvorsku kaznu, Mile Nekić se 1991. godine vratio u Hrvatsku i obukao odoru Hrvatske vojske.

(Hina) xmkov ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara