Dolar ojačao

Dolar ojačao
Foto: EPA

TEČAJ dolara blago je ojačao u ponedjeljak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer investitori nisu previše optimistični u vezi skorog postizanja dogovora u američko-kineskim trgovinskim pregovorima. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u blagom plusu, na 96,74 boda.

Potražnja za dolarom kao valutom-utočištem raste budući da se toj najlikvidnijoj svjetskoj valuti investitori pojačano okreću zbog zabrinutosti u vezi oštrog usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Na putu je tako osmog uzastopnog dnevnog dobitka prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta.

Tečaj eura blago je pak jutros oslabio prema dolaru, na 1,1322 dolara. Australski dolar stabilizirao se donekle prema američkom jutros u trgovanju, nakon prošlotjednog čak 2,2-postotnog gubitka.

Američki pregovarači spremaju se ovaj tjedan pritisnuti Kinu da promijeni način na koji se odnosi prema intelektualnom vlasništvu američkih kompanija pa će razgovori visokih dužnosnika u Pekingu biti u glavnom fokusu tržišta. Investitori, međutim, ne vide velike izglede za postizanje dogovora, a mišljenja su da će prije doći do pomicanja krajnjeg roka određenog za 1. ožujka za dogovor o eventualnom podizanju carina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara