Dolar oštro pao prema euru i britanskoj funti

Dolar oštro pao prema euru i britanskoj funti
Foto: EPA

NA SVJETSKIM valutnim tržištima američki je dolar prošlog tjedna oštro pao prema euru i britanskoj funti, zahvaljujući nadi ulagača u uređeni izlazak Britanije iz Europske unije, ali i zbog očekivanja da će Fed uskoro ponovno smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1 posto, na 97,40 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak u posljednjih 17 tjedana.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio 1,2 posto, na 1,1169 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

No dolar je blago ojačao u odnosu na japansku valutu, za 0,1 posto, pa je njegova cijena dosegnula 108,45 jena.

Nada u uređeni Brexit

Oštar pad tečaja dolara prema euru zahvaljuje se nadi ulagača da bi Britanija mogla izaći iz Europske unije na uređeni način.

Naime, u četvrtak su čelnici 27 zemalja članica EU-a na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Tako bi Britanija mogla izaći iz EU-a na uređeni način 31. listopada, no taj dogovor trebao bi podržati i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

Zajedničku europsku valutu ove su godine pogodili loši podaci iz proizvodnje u eurozoni, kao i zabrinutosti da bi zaoštravanje tenzija između SAD-a i Kine moglo dodatno zakočiti aktivnosti u gospodarstvu eurozone.

Novi dogovor između Bruxellesa i Londona o Brexitu i popuštanje napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima ublažili su stoga pritiske na slabljenje eura.

Zahvaljujući dogovoru o Brexitu snažno je prošloga tjedna porasla i vrijednost britanske valute. Tako je polovicom tjedna tečaj funte dosegnuo 1,2988 dolara, najvišu razinu u pet mjeseci.

Dolar je, pak, bio pod pritiskom očekivanja da bi američka središnja banka zbog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u listopadu mogla još jednom, već treći put ove godine, smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara