HRT i Nova TV puni suosjećanja za Praljka, žrtve nitko ne spominje

HRT i Nova TV puni suosjećanja za Praljka, žrtve nitko ne spominje

Screenshot: ICTY/HRT

"SVI mi koji ga poznajemo znamo da je uspravan čovjek. Presuda je kompromitirana ovim događajem", tim je riječima novinarka Nove TV Ivana Petrović komentirala današnje događaje u haškoj sudnici sa Slobodanom Praljkom. Podsjetimo, nakon što je Slobodanu Praljku na Haškom sudu potvrđena presuda od 20 godina zatvora, hercegovački osuđenik je rekao: "Ja nisam ratni zločinac, s prezirom odbacujem vašu presudu" i, po svemu sudeći, popio otrov iz čašice.


 
Šokantan epilog
 
"Ovo je šokantan epilog presude koja je do sada potvrdila kazne optuženima", rekla je Petrović komentirajući ovaj slučaj.
 
Za HRT iz Den Haaga se javio novinar Branimir Farkaš, koji je rekao da je ovo vrlo teška presuda jer je potvrđen udruženi zločinački pothvat, a da će Hrvati u BiH zbog ovog doći u još teži položaj. Novinar HRT-a dodao kako je sada ipak prioritet osobna situacija Praljka i njegovo zdravlje.
 
"Misliti na obitelj Praljka"
 
"Trebamo u ovom trenutku misliti i na obitelj generala Praljka", rekao je Farkaš u svom javljanju iz Den Haaga.

Žrtve zločina za koje je osuđen Praljak nisu dobile sličan tretman u HRT-ovom izvještaju, baš kao ni u izvještaju Nove TV.
 
Prije same presude, gost na HTV-u, u emisiji Studio 4, bio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor koji je rekao da se sudi ljudima koji niti su zločin počinili, niti su ga zapovjedili, niti su ga planirali. 
 
Podsjetimo da je Haški sud osudio Praljka na 20 godina zatvora zbog planiranja z zločinima koje je počinio HVO. Generalu Praljku stavljalo se na teret da je imao informacije o tome da pripadnici oružanih snaga HVO-a premještaju i zarobljavaju muslimansko stanovništvo Prozora. Znao je da će u općini Mostar biti počinjeni zločini, poput rušenje zgrada u istočnom Mostaru, te za ubojstva i ranjavanje te napade na članove međunarodnih organizacija, stajalo je u optužnici.
 
"On je omogućio ubojstva 12 muslimana koji nisu pripadali nikakvim oružanim snagama, kao i uništavanje imovine u Stupnom Dolu 1993. godine", stajalo je u presudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara