Domagoj Margetić priznao da mu je Akerson dao popis zaštićenih haških svjedoka

U SRIJEDU je na zagrebački Županijski sud stigao nalog haškog suda protiv novinara Domagoja Margetića, no na sudunisu željeli komentirati sadržaj naloga, budući je isti imao oznaku tajnosti.

Isto tako, na sudu nisu željeli komentirati ni Margetićeva nagađanja da je nalog povezan sa zatvaranjem njegova internetskog portala, a na čijoj se stranici od 1. kolovoza navečer može vidjeti samo natpis "Forbidden".

Margetićeva je internet stranica "ugašena" po nalogu haškog suda, nakon što je danima na svojoj stranici držao popis s imenima 102 zaštićena haška svjedoka.

Sadržaj naloga haškog suda još uvijek ostaje nepoznatim, no poznato je ime pomoćnika glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, za kojega Margetić tvrdi da je od njega dobio popis zaštićenih svjedoka.

Kako je objavio Večernji list, popis je Margetiću dostavio tužitelj David Akerson, koji mu je "predao kompletan dokazni materijal, na temelju kojega je sastavio i optužnicu protiv njega".

Nakon što je zagrebačka policija početkom godine kazneno prijavila Margetića zbog objavljivanja snimke Mesićeva svjedočenja na svojoj internetskoj stranici koja je potom zatvorena, Margetić je tada najavio da će istu stranicu postaviti na američkom serveru tako da hrvatske vlasti ne mogu utjecati na objavljeni sadržaj.

No, ni to kako se čini nije spriječilo Margetića u njegovom naumu. Njegova web stranica ponovno je ugašena, a njemu nanovo, prema mogućem zahtjevu haškog suda, prijeti pritvor.

Podsjećamo, haško je tužiteljstvo sredinom lipnja povuklo optužnice protiv Margetića te još dvojice hrvatskih novinara, Stjepana Šešelja i Marijana Križića, koje je teretilo da su u prosincu 2004. u tjedniku "Hrvatsko slovo" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, danas hrvatskog predsjednika, sa suđenja Blaškiću 1998.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara