Domagoj Zovak preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Domagoj Zovak preporučuje vam pet omiljenih knjiga
Privatni arhiv/Index

DOMAGOJ Zovak jedan je od urednika poznatog satiričnog portala News Bar, te voditelja satirične televizijske emisije Prime Time. 

Zovak pripada novoj generaciji hrvatskih satiričara koja je stasala preko News Bara, a zbog svojeg beskompromisnog rada je čak dobivao i prijetnje smrću.

Nadamo se da njegov izbor pet omiljenih knjiga za Index neće polučiti isti rezultat.

Biblija - Grupa autora

Prije nego je Gandalf razbio Sauronove čete, a Dumbledore obučio Harry Pottera za obračun s Voldemortom, bio je taj Mojsije, mag iz Biblije, koji je rapidnim spellcastingom zasuo Egipat s deset strašnih pošasti koje su zadesile stanovnike te zemlje. Nakon toga je razdvojio Crveno more i hranom s neba namirio sve sljedbenike. Uza sve spellcasterske mogućnosti imao je poprilično loš smisao za orijentaciju, pa je te svoje sljedbenike 40 godina vodio kroz pustinju do države koja je susjedna država Egiptu. No, na stranu nastranu šalu, Biblija je zbir sjajnih narodnih priča. Ima tu svega: stvaranja svijeta, ubijanja, silovanja, kamenovanja, genocida, ljubavne melodrame, mača, magije i sumpora s neba. Na kraju knjige se čak i pojavi lik čije moralne pouke bi bile sjajan etički kompas mnogima. Nažalost, štovatelji Biblije se nekako radije okrenu onom prethodnom dijelu Biblije svaki put kad se susretnu s drugima i drugačijima od sebe, bila to boja kože, vjera ili seksualna orijentacija.


Sasvim male besmislice - Daniil Harms

Daniil Harms je pisac koji se nije želio pomiriti s jednim jedinim propisanim načinom stvaranja umjetnosti, a kako je to umjetnicima naložio Staljin u Sovjetskom Savezu. I onda je učinio jedino što čovjek može u takvoj bezumnoj situaciji - okrenuo se besmislicama. Dakako, to nisu bile uistinu besmislice radi besmislica nego otpor sustavu koji nije mogao nikako svariti što to taj čovjek piše, kakve su to kontrarevolucionarne aktivnosti? Nisu ni sami bili sigurni što to piše u tim besmislicama, pa su ga preventivno strpali u zatvor dok tamo nije skončao puno premlad u 37. godini života. Nakon Staljinove smrti je rehabilitiran i uživa veliki ugled među svim ljubiteljima dobrog besmisla, a da nisu nužno ljudi koji žive u Hrvatskoj. 


 
Na rubu pameti - Miroslav Krleža

Zašto djeci daju u srednjoj školi da čitaju "Filipa Latinovicza"? Da zamrze Krležu? Zašto im ne daju "Na rubu pameti"? Je li ta knjiga previše opasna za mlade pubertetlije, da ne bi buntovni kakvi jesu još dodatno propitivali autoritete oko sebe? Da, daju im Salingerovog "Lovca u žitu", ali Holden je tamo negdje, daleko, u SAD-u. A "Domaćinskih" je puna Hrvatska, gledamo ih u saboru, vladi i na Pantovčaku, samo što, eto, nema nikoga da ustane od stola i pljune na žgadiju. Zašto Hrvati ne prosvjeduju? Jer ne čitaju "Na rubu pameti". Sandman - Neil Gaiman

Za razliku od ostalih stvari na ovom popisu, ovo je strip. I valjda jedini strip koji bi svatko trebao pročitati, jer je Gaiman s tim remek-djelom otišao onkraj uvriježene forme i našeg doživljaja stripa. Riječ je epohalnom djelu koje sintetizira grčko-rimsku mitologiju s onom kršćanskom, priča o našem odnosu sa sudbinom, životom, smrću, pa čak i stripovskim superjunacima. 


 
Pjesme iz Lore - Boris Dežulović

Možda postoji bolja knjiga o svemu ružnom u ratu koji je (kao) iza nas, ali bolje od "Pjesama iz Lore" nisam čitao. Jeziv je efekt crnohumornih pjesma prožetih cinizmom i sarkazmom na koji se čovjek čak i nasmije da ne bi slučajno zaplakao nad istinom koja se u njima razotkriva. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara