Don Ivan Grubišić za Index: Možda se kandidiram za gradonačelnika Splita, ovisi o zdravlju

Foto: Vojko Bašić / Cropix

S DVA OSVOJENA saborska mandata, don Ivan Grubišić jedno je od većih iznenađenja nedjeljnih izbora. Kako je umirovljenom svećeniku uspjelo ono što nije strankama s jakom mašinerijom i novcem, jesu li se tri dana nakon izbora slegli dojmovi, Grubišić je pokušao odgovoriti za Index.

Katolička crkva napadala Vas je u kampanji, je li to utjecalo na rezultate?

Uvjeren sam da su mi napravili pozitivnu propagandu, da su pomogli. Bilo je pokušaja da me se diskreditira među biračima, s oltara i iz nekih novina, ali taj dio je teško promijeniti. Ne kažem da bi bilo više glasova da je bilo još napada iz Crkve, jednostavno sam zadovoljan što smo ispali prepoznatljivi. Dobili smo gotovo 70 tisuća glasova: Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, to bi bilo 6,7 mandata...

Sad kad su izbori prošli, očekujete li da prestanu prozivke biskupa i svećenika?

Volio bih razgovarati s crkvenim ljudima, i kao svećenik u mirovini i kao saborski zastupnik. Nisam toliko ambiciozan da biskupe zovem na razgovor, ali bilo bi mi drago da se sa mnom razgovara, da se nađu prava rješenja za Crkvu i za narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlično ste prošli u Splitu, planirate li se kandidirati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2013.?

Vjerujem da bih imao glasačku bazu, ali hoću li se kandidirati, to je veliko pitanje. Ovisi o nekoliko stvari: ja sam čovjek u godinama, gurat ću dok budem živ. Zdravlje mi funkcionira, ali da je dobro - moglo bi biti i bolje. Siguran sam jedino da će Savez za građansku i etičku Hrvatsku izaći na lokalne izbore, riječ je o dugoročnom projektu.

Najavili ste otvaranje ureda u Splitu gdje bi kao saborski zastupnik primali građane?

Ured će biti u jednoj garaži u Istarskoj ulici, skroman kao što je bila i kampanja. Ljudi su oduševljeni, prepoznali su nas, stižu telefonski pozivi i e-mailovi podrške, iz Knina, Vukovara, cijele Hrvatske... U uredu u Istarskoj mogu reći svoje probleme, ja ću ih prenijeti u Sabor, tamo gdje se donose zakoni.

Što ćete prvo tražiti u novom sazivu Sabora?

Da se ponište politički privilegiji koji osiromašuju Hrvatsku: ne otvaraju se nova radna mjesta, mnogi koriste državnu blagajnu kao stranačku. Tražit ću da se osnuje Saborski odbor za financije koji bi posebno kontrolirao rad Ministarstva financija i zaduživanje, koje ugrožava i unučad građana. Ministarstvo financija dosad se tretiralo kao stranačka ispostava, ulagalo se po stranačkoj pripadnosti, a ne po stvarnim potrebama. Odmah na početku, zalagat ću se i za regionalizaciju i decentralizaciju Hrvatske, njene uprave i financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara