Donedavno posvađane stranke u BiH dogovorile sudjelovanje u vlasti

Donedavno posvađane stranke u BiH dogovorile sudjelovanje u vlasti
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ČELNICI donedavno posvađanih većinski bošnjačkih stranaka SDA, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte potpisali su izjavu na temelju koje će zajednički sudjelovati u vlasti u okviru 'Patriotskog bloka' na državnoj i razini Federacije BiH.

Objašnjavajući kako su "svjesni težine povijesnog trenutka, prijetnji i izazova koje za Bosnu i Hercegovinu donose promjene na globalnom, regionalnom i unutarnjem planu", sporazum su u zgradi državnog predsjedništva potpisali predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Koalirat će s Dodikovom i Čovićevom strankom

Ranije je dogovoreno kako će njihovi partneri s hrvatske, odnosno srpske strane biti HDZ BiH Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika.

Izetbegovićeva SDA i Radončićev SBB sve donedavno su vodili oštre rasprave i međusobno se teško optuživali, dok je DF predstavljan kao satelit vodeće bošnjačke SDA.

Kako je priopćeno iz SDA, zajedničko sudjelovanje u vlasti triju većinski bošnjačkih stranaka na razini države i entiteta Federacije BiH temelji se na načelima "obrane suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine".

Poziva se na očuvanje istine o posljednjem ratu te popravljanje statusa razvojačenih veterana.

Za što se sve zalažu?

Ove tri stranke utvrdile su kako treba ubrzati proces integriranja BiH u Europsku uniju, te aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u kroz prihvaćanje godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a čemu se snažno protive iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Tri probošnjačke stranke traže i provedbu presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na izborni zakon "kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriju cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019."

Tri stranke zagovaraju i uklanjanje svih oblika diskriminacije, jačanje gospodarstva, te unapređenje vladavine prava i rješavanje sigurnosnih prijetnji učinkovitijom borbom protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. Čelnici tri stranke očekuju i otpočinjanje masovnih infrastrukturnih javnih radova zbog prometnog povezivanja zemlje, uključujući izgradnju energetske i digitalne infrastrukture u BiH.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara