DORH kaže da se Vasin spis možda izgubio tijekom selidbe

DORH kaže da se Vasin spis možda izgubio tijekom selidbe
Patrik Macek/PIXSELL, FaH

ZAGREBAČKO Općinsko državno odvjetništvo obnovit će zagubljeni spis o curenju podataka, doznaje se u glavnom Državnom odvjetništvu (DORH), u kojem ističu da oni nikada nisu ni imali sporni spis koji je navodno nestao u Općinskom državnom odvjetništvu. Riječ je, jasno, o slučaju curenja podataka policijske istrage u čijem se kontekstu posljednjih dana spominje HDZ-ov Vaso Brkić.

No iz DORH-a, dakle, priznaju da je spis imalo Općinsko državno odvjetništvo, a spis je nestao negdje unutar sustava DORH-a.

U DORH-u se doznaje da je odluku o obnavljanju spisa u srijedu donijela zagrebačka općinska državna odvjetnica na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazi kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela.

Takva odluka uslijedila je nakon utvrđenja kako je spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja zagubljen te trenutno nije dostupan.

Doznaje se i da je općinska državna odvjetnica u svrhu obnove spisa predmeta zatražila preslike spisa predmeta Županijskog suda u Zagrebu.

DORH kaže da se spis možda izgubio tijekom preseljenja

Pomalo nevjerojatno, ali DORH kaže da se spis možda zagubio tijekom preseljenja.

"Navedena odluka uslijedila je nakon utvrđenja kako je spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja zagubljen, moguće prilikom preseljenja u druge prostorije, te trenutno nije dostupan", stoji u priopćenju DORH-a koje je objavio N1.

Naime, DORH je cijelo priopćenje, osim što ga je putem maila poslao nekim redakcijama, objavio i na svojoj stranici. No tu nedostaje samo dio o preseljenju.

"Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je 3. listopada 2018. donijela odluku o obnavljanju spisa predmeta sukladno članku 173. Poslovnika državnog odvjetništva na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazi kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela. 

Navedena odluka uslijedila je nakon utvrđenja kako je spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja zagubljen, te trenutno nije dostupan. (4. 10. 2018.)

Naglašavamo kako je Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, u svrhu obnove spisa predmeta, zatražila preslike spisa predmeta Županijskog suda u Zagrebu.

Ističemo kako spis predmeta nije nestao u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) jer se nikada nije ni nalazio u njemu niti je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske postupalo u tom predmetu", stoji u priopćenju DORH-a na stranici. Kao što se vidi, dio o preseljenju je izostao.

Državni odvjetnik zatražio podatke iz spisa zagrebačkog Županijskog suda

Nakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koja je sazvana u četvrtak u povodu navoda o curenju informacija i zlouporabi sustava, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je da općinsko Državno odvjetništvo u ovom trenutku nema spis iz 2011. godine o razbijanju lanca prostitucije, ali tvrdi da nije bilo nikakvog zataškavanja.

Jelenić je rekao novinarima da su u tom slučaju svjedoci ispitani. "Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijele policiji, a u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili", kazao je.

Jelenić: Svjedoci su opovrgnuli ono što su neformalno izjavili policiji

"To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja neformalno dana i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku. Kada su se pretočila u što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji'', pojasnio je Jelenić dodavši da se nije otkrilo tko je tada odavao tajne podatke i nije se prikupilo dovoljno dokaza.

Na pitanje je li tada ime Milijana Brkića spominjano u službenoj policijskoj dokumentaciji i izvješću i je li pozvan kao svjedok, Jelenić je odgovorio da ne može reći je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo spominjano bilo čije ime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara