ANALIZA Nakon Ramljakovog priznanja o sastanku s Amerikancima, DORH mora ispitati i njega i Dalić

ANALIZA Nakon Ramljakovog priznanja o sastanku s Amerikancima, DORH mora ispitati i njega i Dalić

Foto: Index, Hina

PRIJE nego je donesen Lex Agrokor, i prije nego što je imenovan za vladinog vjerovnika, Ante Ramljak popio je kavu u zagrebačkom hotelu Sheraton s predstavnikom Knighthead Capitala. Ta činjenica izaziva ozbiljnu sumnju da je američki fond bio privilegiran u odnosu na ostale vjerovnike i da su raspolagali povlaštenim informacijama prije nego što su stekli polovicu Agrokorovih obveznica, što je kazneno djelo. 

Odgovarajući na pitanje Indexa, Ramljak je danas na konferenciji za medije priznao da je stupio u kontakt s Knightheadom još 30. ožujka. Zašto je važan datum njihovog susreta? Zato što u to vrijeme Lex Agrokor nije bio donesen, nije čak ni bio upućen u saborsku proceduru, zakon je izglasan tek 6. travnja. Ante Ramljak u to vrijeme bio je nepoznat široj javnosti, ali su u Knightheadu, po Ramljakovom priznanju, znali da je prava osoba za njih.

Ramljak primio Knighthead, prije nego je postao povjerenik


Da bi Ramljak mogao postati vladin povjerenik, objavljeno je tek 6. travnja, a to je formalno postao 10. travnja. U kojem se onda svojstvu našao s predstavnikom Knighthead prije nego je imenovan? Ramljak je na Indexovo pitanje odgovorio kako su ga na sastanak zvali jer su čuli da je 'blizak situaciji oko Agrokora'.

Time je povjerenik neizravno priznao ono o čemu se već neko vrijeme piše, a to je da je i sam sudjelovao u izradi Lex Agrokora, zahvaljujući kojem je preuzeo Todorićevu kompaniju, i da je bio dio tajnog tima Martine Dalić, čiji sastav potpredsjednica vlade i dalje uporno krije, a čiji su članovi prvo pisali zakon, pa razdijelili funkcije po Agrokoru. Kako vidimo iz današnjeg slučaja, u međuvremenu su se i susretali s odabranim investitorima. 

Jesu li kupili 51 posto obveznica tek nakon dogovora s vladom?

Ramljakovom kavom potvrđena je sumnja da je postojao dogovor američkog strvinarskog fonda i vlade prije nego je donesen zakon, te da su ovi vjerojatno stekli 51 % obveznica Agrokora tek nakon prethodnog dogovora. Umjesto da se upuste u tržišni rizik kupnje obveznica posrnule hrvatske kompanije, vrlo je izgledno da su oni već tada dogovorili obrise budućeg 'deala'. Ako su zaista raspolagali povlaštenim informacijama, evo novog zadatka za DORH.

Zahvaljujući vladi, a ne tržištu, kroz model roll up kredita Knighthead će, za razliku od drugih vjerovnika, koji će pretrpjeti značajne gubitke, debelo zaraditi. Naime, obveznice su kupovali po diskontnoj cijeni od 30 posto nominale (ili niže) cijene, a vlada će im s kamatom od 4 posto vraćati puni nominalni iznos obveznica (100).  Službeno smo, istražujući ranije ovaj slučaj, od Agrokora dobili informaciju da je američki fond pokazao dokumente iz kojih je bilo vidljivo da imaju oko 50 posto obveznica na dan osnivanja privremenog vjerovničkog vijeća, 13. travnja. Nakon toga ih je njihov poznanik s kave, Ramljak, postavio kao predstavnike u vijeće koje je donijelo ključne odluke o novom kreditu od milijardu eura.

NIje samo Todorićeva paranoja da je vlada pogodovala Knightheadu

Thomas Wagner, jedan od osnivača fonda, u intervjuu Večernjem listu kazao je da su se na investiciju odlučili tek nakon kontakata s vladom i Ramljakom, što je većina medija ignorirala. Tjednima smo pokušavali dobiti potvrdu vlade je li postojao kontakt s Knightheadom, jesu li prvo pričali pa kupovali, što bi impliciralo da su imali povlaštenu informaciju. O tom fondu je pisao i Todorić, optužujući Dalić i Ramljaka, da su isporučili njegovu kompaniju Knightheadu koji se, kao jamstvo novog kredita, upisao na sve ključne nekretnine. Kako je američki fond znao da je Ramljak važan? Je li ih Dalić ili netko drugi iz vlade usmjerio na njega? Je li građanin Ramljak odrađivao posao za potpredsjednicu vlade? Jesu li i drugi vjerovnici imali mogućnost ekskluzivne kave s budućim direktorom Agrokora, kojeg je imenovala vlada?

Martina Dalić i vlada šute o Knightheadu, kao da ta priča može tek tako nestati. Ramljak je danas priznao kontakt s američkim fondom. Na presici su otkriveni kosturi iz ormara Ivice Todorića koji su ga koštali kaznene prijave, ali smo istovremeno dobili i potvrdu sumnji u rad nove uprave. Da je vlada pogodovala Knightheadu, od danas nije više samo Todorićeva paranoja, postoje ozbiljne indicije da se to i događalo. U tome slučaju širi se broj kandidata za kaznenu prijavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara