DORH se oglasio o samoubojstvu muškarca u Splitu, tvrde da su krivi sudovi

DORH se oglasio o samoubojstvu muškarca u Splitu, tvrde da su krivi sudovi

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

ŽUPANIJSKO Državno odvjetništvo u Splitu izdalo je poduže priopćenje u kojem objašnjava svoje postupanje u slučaju maloljetne silovane kćeri muškarca koji je prije dva dana počinio samoubojstvo na jednoj splitskoj plaži.

>>Eksplozije na splitskoj plaži, muškarac se raznio bombom

>>Muškarac u Splitu ubio se jer je tvrdio da mu je maloljetna kći silovana, a pravosuđe nije poduzelo ništa

Naime, više medija je objavilo kako je muškarac počinio samoubojstvo jer mu je kćer silovana, a pravosuđe nije poduzelo ništa. Iz DORH-a su odgovorili na te optužbe priopćenjem u kojemu su pojasnili svoje postupanje u tom predmetu. Što se njih tiče, sve je po zakonu i ažurno.

DORH je poručio kako su sve radnje poduzeli na vrijeme. Dodali su kako u ponovljenom postupku rasprava pred sudom još uvijek nije određena. Zakazivanje rasprave posao je suda, a iz DORH-a su uputili kako upite o radu sudova treba dostaviti nadležnim sudovima.

DORH tvrdi da su krivi sudovi

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povodom objavljenih članaka u dnevnim listovima i upita novinara koji se odnose na postupanje državnog odvjetništva u kaznenom predmetu oštećenika koji je 10. listopada 2017. u Splitu počinio samoubojstvo zbog navodnog nezadovoljstva radom pravosudnih tijela u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 počinjenog na štetu njegove tada maloljetne kćerke, objavljujemo opširnije priopćenje.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. Odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu  podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Nakon održanih rasprava Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni. Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Zakonito i ažurno

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11  i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odlukama doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.

Dosljedno naprijed navedenom postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu je u cijelosti zakonito i ažurno.
 
U odnosu na upite novinara koji se odnose na rad sudova, ističemo da te upite treba dostaviti nadležnim sudovima", priopćili su u Državnom odvjetništvu.

Presude ukidane iz procesnih razloga

Presude splitskog Općinskog su se ukidale iz procesnih razloga. Najprije u Županijskom sudu u Splitu, a potom i u Županijskom sudu u Šibeniku. Prvi put je trebalo suditi sudsko vijeće, a ne sudac pojedinac, drugi put je obrazložen dokaz koji nije naveden u popisu izvedenih dokaza.

Nakon svega, predmet je dodijeljen drugoj sutkinji. Kako doznajemo u Općinskom sudu u Splitu, uskoro se planira zakazivanje rasprave. Punih sedam godina od podizanja optužnog prijedloga nije bilo dovoljno za zaključenje ovog postupka.

Oba puta sudac se odlučio za minimalnu kaznu propisanu za ovo kazneno djelo, spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina. Suđenje je isključeno za javnost pa nisu bili raspoloživi detalji oko odluke o sankciji.

Splićaninu koji se raznio bombama na Obojenoj svjetlosti bile su sporne i preblage kazne i banalni propusti uredujućeg suca radi čega su mu presude ukidane, dugotrajnost samog postupka, a prvenstveno kvalifikacija samog djela, budući da je prijavljeno silovanje koje spada u nadležnost Županijskog državnog odvjetništva te za sobom povlači i strožu sankciju. Slučaj je, međutim, delegiran na nižu razinu i blažu kvalifikaciju djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara