DORH utvrdio "izvjesna odstupanja" u Horvatinčićevom projektu

Tekst: Z.J.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

PRIJE dva dana istekao je rok koji su Zelena akcija i Pravo na grad dali državnim institucijama da se preispitaju donesene odluke o Horvatinčićevom projektu u Varšavskoj, a danas je DORH objavio svoje priopćenje u vezi s tim pitanjem. Predstavnici aktivista su najavili nove prosvjedne akcije u Varšavskoj ulici u centru Zagreba za četvrtak, a danas ih je primio i predsjednik Ivo Josipović.

"Postupajući po ranijim zahtjevima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture nam je dostavilo mišljenje ekspertnog tima tog ministarstva koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom s Konzervatorskom podlogom utvrdio izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

"S obzirom na to, ali i s obzirom na činjenicu da je kriminalističko istraživanje koje je zatražio USKOK još u tijeku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo je spomenuto mišljenje Gradu Zagrebu – Gradonačelniku, Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvu kulture radi daljnjeg postupanja sukladno njihovim zakonskim ovlastima i nadležnosti", zaključuje DORH.

"Građani imaju pravo na očuvanje javnih površina"

Predstavnici Zelene akcije i Prava na grad danas su održali sastanak s predsjednikom Josipovićem. Aktivisti su predsjednika informirali o svojim posljednjim akcijama, kao i o pravnoj i političkoj proceduri koja je omogućila prenamjenu javnog prostora u privatnu garažu.

Tijekom susreta s predsjednikom Josipovićem, predstavnici udruga naglasili su kako se zalažu za rješenje unutar sustava koje bi osiguralo opstanak javne površine u Varšavskoj ulici, a istovremeno omogućilo izgradnju garaže za potrebe stanara kompleksa na Cvjetnom trgu.

Predsjednik Josipović je naglasio kako građani imaju pravo na očuvanje javnih površina čija namjena treba biti na dobrobit svih građana, a ne pojedinačnih interesa, stoji u priopćenju Ureda predsjednika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara