Doživotno slijepom i teško bolesnom djetetu odbijena invalidnost "jer nije dovoljno bolestan"

ČLANOVI komisije Centra za socijalnu skrb odbili su invalidnost dvogodišnjem dječaku koji je doživotno slijep, koji je operirao veliku cistu na mozgu kada je imao sedam mjeseci te kojem je ukočena lijeva strana tijela. Objašnjenje je bilo da dijete nije dovoljno bolesno.

Kako pišu 24sata, "stručnjaci" koji su donijeli ovu sramotnu odluku članovi su prvostupanjskog tijela vještačenja i stručnjaci s liste stručnjaka Centra za socijalnu skrb Zagreb u Kumičićevoj. Radi se o dr. M. Reganu, specijalistu pedijatru, prof. M. Klariću, kliničkom psihologu, te o M. Čorlukiću, dipl. socijalnom radniku.

Martina Sokač, majka malog Adriana, ogorčena je ovakvom odlukom pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da danas svatko, uz dobru vezu i dovoljno novca, može "postati" invalid. Kaže kako joj je upravo fizijatrica savjetovala da podnese zahtjev za invalidnost, a pedijatrica ga je popunila.

"Adriana stalno vodimo po bolnicama, na terapije, na plivanje... Rođen je slijep i to će doživotno ostati, a za sve ostalo nitko ne jamči hoće li se popraviti, kada i u kojoj mjeri. Zašto netko bez problema ostvari invalidnost kakvu želi, a moje dijete koje neosporno ima pravo na nju ne može dobiti ništa." – izjavila je za 24sata.

Dr. Zvonimira Šostara, pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb zgrozio je postupak članova komisije čiji je čin nazvao suludim. Roditelje malog Adriana je pozvao da dođu u njegov ured sa svom dokumentacijom.

"Učinit ćemo sve da Adrianu pomognemo u rekordnom roku." – rekao je dodavši kako će provjeriti tko su "stručnjaci" iz komisije Centra.

Foto: 24sata

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara