DOZNAJEMO Crkva naredila ravnateljima da vjeronauk tretiraju kao obavezni predmet

DOZNAJEMO Crkva naredila ravnateljima da vjeronauk tretiraju kao obavezni predmet

Ilustracija: Index (FaH)

U VEĆINI osnovnih škola u Hrvatskoj vjeronauk je bitniji i ima prioritet ispred informatike, latinskog i stranih jezika koji su također, kao i vjeronauk, izborni predmeti!

Da je tome tako dokazuje činjenica da je većina osnovnih škola organizirana tako da je vjeronauk  "uklopljen" u redovni raspored, dok se za ostale izborne predmete, u najvećem broju slučajeva, treba ići u suprotnu smjenu. Naravno, poseban je problem za one đake koji nisu odabrali vjeronauk kada se taj predmet pojavi u sredini rasporeda ili na samom početku, no čini se da veliki dio ravnatelja osnovnih škola taj problem ne brine jer ne želi imati problema s Crkvom u Hrvata. 

Dopis Kaptola ravnateljima osnovnih škola

Naime, većina zagrebačkih škola ovog je ljeta primilo dopis Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u kojem se podsjeća na "pravni status vjeronauka određen Ugovorom o suradnji na području odgoja i kulture, sklopljenim između Republike Hrvatske i Svete Stolice 1996. godine". U dopisu je potpisana predstojnica tog ureda Blaženka s. Valentina Mandarić.

Kaptol je tako posebnim dopisom zaprijetio ravnateljima "Ugovorom o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama" tvrdeći da vjeronauk u osnovnim školama nije izborni predmet nego obavezni!?

"Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, članak 1., stavak 1., vjeronauk je 'obvezni predmet za one koji ga izaberu'. Izbornost se odnosi na učenike, roditelje i skrbnike. Budući se vjeronauk „odvija pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta“, ističemo da predmet vjeronauka spada u obvezatnu satnicu, napose s obzirom na položaj unutar rasporeda sati, te se time nastava vjeronauka ne može organizirati u suprotnim smjenama", objašnjavaju dopis ravnateljima iz Zagrebačke nadbiskupije za Index.

Kaptol: Vjeronauk ne smije biti u suprotnim smjenama

Konkretno to znači, objašnjavaju nam s Kaptola, da se učenicima koji pohađaju nastavu u jutarnjoj smjeni nastava vjeronauka ne može staviti izvan njihove smjene u popodnevnu ili obratno.

Prema informacijama Indexa oni ravnatelji koji nisu htjeli postupiti po dopisu posjetila je predstojnica ureda Blaženka s. Valentina Mandarić, no neki ravnatelji nisu htjeli pristati na naputak s Kaptola. Naime, oni smatraju kako je povlaštenim tretmanom vjeronauka u odnosu na druge predmete poput informatike riječ o diskriminaciji.

"Time se ne diskriminira niti dovodi u neravnopravni položaj druge predmete jer njihovu satnicu ne određuje Ured za vjeronauk u školi neke nad/biskupije, nego škole same. Dopisom se samo podsjeća pravni status vjeronauka te na prava koje učenici koji izaberu vjeronauk imaju prema ugovorima koji su potpisani između Svete Stolice, HBK i Republike Hrvatske", kažu nam na kraju s Kaptola.

Ministarstvo: Nije do nas, nego je do škola

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, za sada gleda blagonaklono prema prijetnjama Kaptola ravnateljima Osnovnih škola.

"Dnevni raspored sati (dnevna i tjedna organizaciji rada) u ingerenciji je školske ustanove i dio je godišnjeg plana i programa rada školske ustanove. Školski odbor tekuće školske godine na osnovi nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma do 30. rujna donosi godišnji plan i program rada na temelju prethodnog mišljenja vijeća roditelja", kažu nam iz ministarstva kontroverznog Predraga Šustara.

O tezi kako ovakvim postupcima vjeronauk postaje važniji predmet od stranih jezika ili informatike iz Ministarstva nam daju općenit odgovor.

Svi su važni, ali ima i važnijih?

"Prema nastavnom planu i programu svi su predmeti jednako važni. Nastavni plan i program za osnovnu školu nije sastavljen prema važnim i manje važnim predmetima. Nastavni plan i program za osnovnu školi sa svim propisanim predmetima osigurava svakom djetetu završavanje osnovne škole koja je Ustavom RH obvezna razina obrazovanja", kažu na kraju iz Ministarstva dodajući da se trenutno radi  rješenje u smjeru  dodatne izobrazbe nastavnika u osnovnim školama te stimuliranja upisa novih mladih ljudi na nastavničke smjerove informatike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara