DOZNAJEMO Ostaju samo dvije opcije: Tko će preuzeti HDZ - Plenković ili Milinović?

DOZNAJEMO Ostaju samo dvije opcije: Tko će preuzeti HDZ - Plenković ili Milinović?

Foto: FAH

IAKO se prvotno spominjalo mogućih pet, šest kandidata za šefa HDZ-a, čini se kako bi HDZ-ovci mogli glasati samo za dvije opcije.

Jednu usmjerenu centru, a drugu izrazito desnu.

Kako se bliži vrijeme prijevremenih unutarstranačkih izbora koji su najavljeni za 17. srpnja, tako polako opada i broj mogućih kandidata.

Iako nije javno najavio kandidaturu, ali se vodio kao jedan od mogućih kandidata, tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić jučer je javno izjavio da se ne misli kandidirati, a razloge nije naveo.

Umjerena struja ili desnica

Od izvora iz vrha HDZ-a doznajemo kakva je situacija unutar stranke i koji su najvjerojatniji kandidati koji će se natjecati za fotelju šefa stranke.

Tako doznajemo da će HDZ-ovci najvjerojatnije birati samo između dvojice kandidata. Jedan od njih, koji se prvi javni izjasnio da je spreman preuzeti HDZ je europarlamentarac Andrej Plenković.

On predvodi struju HDZ-a okrenutu centru, dok je drugi najvjerojatniji kandidat vođa ličkog HDZ-a i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Unatoč tome što za razliku od Plenkovića, Milinović nije javno istaknuo svoju kandidaturu pa je tako jučer nakon predsjedništva stranke izjavio da će odluku o kandidaturi donijeti kad za to dođe vrijeme, Milinović je, kako doznajemo od našeg izvora, jedan od kandidata za šefa stranke.


I dok Andrej Plenković uživa javnu potporu HDZ-ovih europarlamentaraca i zagrebačkog HDZ-a, a dobrim djelom i vrha stranke, upravo je njegov mogući protukandidat Milinović, bio taj koji je otvoreno kritizirao Andreja Plenkovića i njegovu kandidaturu za šefa HDZ-a.

"Dvjesto tisuća članova HDZ-a izabrat će pravog domoljuba i HDZ-ovca, nekog tko je 20 godina krvario za stranku", kazao je Milinović te ponovio svoju raniju izjavu da neće "mediji nametati kandidata".

Milinović već kritizirao Plenkovića

"Nisam rekao da ne podržavam Plenkovića", kazao je Milinović i dodao da je neozbiljno što se Plenković kandidirao prije nego što je Karamarko uopće podnio ostavku.

Isto tako Milinović je nedavno, na najave kako bi se HDZ trebao okrenuti prema centru, kazao je da bi to mogao predstavljati problem za stranku na prijevremenim izborima.

Složio se s tvrdnjom tehničkog ministra kulture Hasanbegovića da se Trg maršala Tita mora preimenovati.

"Hasanbegović ima mnoge kvalitete. Učinio je i neke greške, ali više je kvaliteta", kazao je Milinović, čime je nedvojbeno dao do znanja u kojem smjeru planira ići HDZ ako ga on preuzme.

Na upit što je s ostalim kandidatima, izvor iz vrha HDZ-a kazao je kako ne vjeruje da će s kandidaturom ići Ivana Maletić, kao ni Miro Kovač kako je bilo najavljivano, a za Tolušića je istaknuo kako je odustao jer Plenković ionako ima iste stavove kao i on pa nema potrebe da se oboje kandidiraju.

"Nema potrebe da se stranka rascjepka s puno kandidata, zna se koju struju predvodi Plenković, a koju Milinović i sad ćemo vidjeti koja će prevagnuti. NO, da bi stranka pobijedila na parlamentarnim izborima trebala bi se usmjeriti prema centru i prestati vraćati u prošlost", rekao nam je izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara